Automat na mléko rozšířil encefalitidu

Třebíč – Zdravotníci na Vysočině musí léčit tři lidi z klíšťové encefalitidy. Zánět mozku u nich vypuknul přesto, že je klíště nekouslo. Nákazu totiž rozšířilo kozí mléko z automatu. Lidé ho zapomněli převařit, nebezpečné zárodky tak nezahubili. Encefalitidu z mléka dostali zřejmě i další dva pacienti, v jejich případě ale lékaři původ nákazy zatím neprokázali.

Klíšťová encefalitida může být pro člověka smrtelná, takřka jistě ale bude její nákaza smrtelná pro automaty na mléko. Z toho, který je v Zašovicích na Třebíčsku, chytili nebezpečnou nákazu nejméně tři lidé. Infikované mléko do automatu přišlo ze zašovické kozí farmy. Mezi nemocnými je i farmář, který kozy chová – lékaři prokázali, že encefalitida mezi jeho zvířaty skutečně řádí.

Další dva lidé leží s klíšťovou encefalitidou ve Žďáru nad Sázavou. Také oni se nakazili, aniž by na sobě měli přisáté klíště a také oni pili nepřevařené mléko z automatu v Budči na Žďársku. Zda se nemoc přenesla právě takto, ale zatím není jisté. Veterináři budou dojnice, které mléko do automatu dodávaly, i automat teprve zkoumat.

Lidé potřebu převařit mléko často podceňují – přestože k tomu vyzývají cedule přímo na automatech a je známo, že měla řada lidí po vypití nepřevařeného mléka vážné zdravotní potíže. I kvůli onemocněním však zájem o automaty v poslední době prudce klesá. Farmářům se proto přestávají vyplácet. Encefalitida tak může být pro automaty nakonec ničivější než pro nakažené lidi.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)