Ostravská Bohéma se odehrává v současnosti

Ostrava – Národní divadlo Moravskoslezské uvede v premiéře Pucciniho operu Bohéma. Režisér Tomáš Studený děj přesunul do současného světa mladých umělců. V titulní roli Mimi se ostravským divákům  představí francouzská sopranistka Frédérique Friessová. Orchestr povede dirigent Robert Jindra. Premiéra se bude konat v Divadle Antonína Dvořáka ve čtvrtek 13. října o půl sedmé večer.

Paříž, nespoutaní umělci, velká láska Mimi a Rudolfa a krutý osud. Pucciniho opera Bohéma přibližuje život umělců pařížské Latinské čtvrti ve čtyřicátých letech devatenáctého století. V ostravském provedení se děj odehrává v současnosti. „Pokusili jsme se ten příběh trošku přesadit do kontextu jiné doby, protože se domnívám, že ten příběh může analogicky fungovat v jakékoli době,“ říká režisér Tomáš Studený.

„Mimi v této produkci není tak mladá, jak jsme byli zvyklí, je asi v mém věku, od začátku příběhu je nemocná, miluje Rudolfa a i když umírá, stále tomu nechce uvěřit, stále doufá. Myslím, že asi každý v tomto bodě doufá, nikdo nevěří, že doopravdy zemře,“ popisuje svou roli představitelka Mimi Frédérique Friessová.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Bohéma je asi nejoblíbenější operou Giacoma Pucciniho, jehož dílo patří do kmenového repertoáru všech světových operních scén. „Tato opera je protkána překrásnými melodiemi, vášněmi, emocemi a ta hudba je velice hravá. Je úžasné, jak dokázal měnit atmosféry v jednotlivých scénách, pracovat s tou hravostí a takovým tím bláznovstvím těch umělců,“ myslí si dirigent Robert Jindra.

Bohéma se na scéně Antonína Dvořáka objevila už několikrát. Její nové nastudování mohou diváci v premiéře vidět ve čtvrtek o půl sedmé večer.