Malé obce nedosáhnou na evropské i státní projekty

Turnov – V Česku nedosáhne řada malých obcí z finančních důvodů nejen na evropské, ale i státní projekty. V rozpočtech jim totiž chybí peníze na spoluúčast, což je minimální část ceny, kterou musí každý z příjemců dotací uhradit z vlastních prostředků. Například ve východních Čechách tak řada obcí kvůli nedostatku peněz stále vypouští své odpady do přilehlých řek.

Kunčice nad Labem jsou obcí s necelými šesti sty obyvateli a rozpočtem zhruba pět milionů korun. Za devadesát milionů tu chtěli postavit kanalizaci. Na získání peněz pracovali čtyři roky, a když bylo hotovo, zjistili, že dotace pokryje jen asi dvě třetiny nákladů. „Podle našich propočtů bychom si museli půjčit ještě asi třicet milionů, ale z našeho rozpočtu bychom nedokázali splácet ani úroky,“ konstatuje starosta obce Jiří Žďárský. 

Za projekt kanalizace už Kunčice zaplatily jeden a půl milionu korun. Teď se ale obávají, že celý tento svazek skončí v šuplíku. A podobně jsou na tom i v Horní Branné. Ani tady si stavět kanalizaci s dotací nemůžou dovolit. „Původně jsme předpokládali, že dostaneme ze státních a evropských fondů přes devadesát procent rozpočtované částky, teď se ukazuje, že reálná dotace je tak sedmdesát procent,“ říká starosta Horní Branné Miloslav Martin. 

Zbytek je právě spoluúčast obce a takzvané neuznatelné náklady. Například nový asfalt na silnicích rozkopaných během stavby. „Cesta z toho je nedělat nic, musíme ale počítat s tím, že znečišťujeme Labe pro všechny, kteří jsou pod námi,“ říká trochu sarkasticky Jiří Žďárský. „Jestli stát chce zlepšit životní prostředí, musí udělat takové dotační tituly, které budou pro obce akceptovatelné,“ dodává Miloslav Martin. Do té doby ale budou odpady domů v malých obcích dál vytékat do českých řek, upozorňuje na závěr.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)