Západočeskou železnici ochromily nehody

Plzeň – Dvě nehody, které se staly brzy ráno, ochromily železniční provoz v okolí Plzně. V ranní špičce nejezdily vlaky hned na dvou významných tratích. Plzeňsko-domažlickou dráhu zastavila srážka vlaku s autem mezi Osvračínem a Blížejovem. Zavedena byla náhradní autobusová doprava, přestoupit do autobusů museli i cestující z mezistátních expresů mezi Prahou a Norimberkem. Náhradní autobusy jezdily do půl deváté také mezi stanicemi Plzeň-hlavní nádraží a Plzeň-Valcha na plzeňsko-klatovské železnici, v úseku došlo ke střetu vlaku s člověkem.

Již před pátou hodinou ráno srazil osobní vlak z Klatov do Plzně člověka, který přecházel přes koleje. Nehoda se stala na přejezdu, chodec však nerespektoval jeho signalizaci a vstoupil přímo před lokomotivu. Na místě zemřel.

Mezi plzeňským hlavním nádražím a Valchou potom začaly jezdit náhradní autobusy, do kterých museli přestoupit všichni cestující, kteří jeli v době ranní špičky do krajského města do práce nebo školy. Nahrazeny byly i dva rychlíky na lince Klatovy–Praha. V půl deváté železničáři mohli dopravu opět obnovit.

Obdobné potíže způsobila cestujícím dojíždějícím do Plzně od Domažlic nehoda na přejezdu, která se stala před půl šestou ráno. Drážní inspekce zjistila, že řidič osobního auta, který před vlak vjel, ignoroval výstražnou signalizaci, která v době nehody fungovala. Řidič vyvázl z lehkým zraněním. Pokud se ukáže, že je skutečně viníkem nehody, bude muset uhradit 140tisícovou škodu.

Odstraňování následků havárie probíhalo zhruba do deseti hodin dopoledne. Autobusy musely nahradit zatím osm vlaků včetně dvou expresů z Prahy do Norimberku a v opačném směru.