Brněnští umělci přišli zatopit zastupitelům

Brno - Zaměstnanci Národního divadla Brno dnes na zasedání městského zastupitelstva hlasitě protestovali proti plánovaným úsporám ve své instituci. Vadí jim, že ředitel Daniel Dvořák „bez varování a jakékoli vnitrodivadelní diskuse“ propustil 51 lidí. Více než sto nespokojených zaměstnanců, kteří na zasedání dorazili, se bojí také dočasného zrušení Janáčkovy opery.

Zaměstnanci divadla tvrdí, že mnoho indicií a polooficiálních vyjádření naznačuje přípravu přerušení činnosti Janáčkovy opery. Mělo by se tak stát během rekonstrukce Janáčkova divadla, která bude probíhat sedm měsíců. Podle protestujících by tak dlouhé přerušení provozu znamenalo nevratné poškození umělecké úrovně Janáčkovy opery a kvůli dohodnutým smlouvám o zahraničních angažmá i ztrátu dobrého jména.

Bude divadlo bez opery? (zdroj: ČT24)

Primátor Roman Onderka (ČSSD) na protesty divadelníků a hudebníků přímo nereagoval, pouze jim slíbil, že pošle písemnou odpověď. Uvedl však, že při plánování rekonstrukce Janáčkova divadla před pěti lety se uvažovalo o ještě delší prodlevě v provozu divadla, měla prý trvat přes rok. Koncertní mistryně Kateřina Prudilová však primátoru Onderkovi připomněla, že divadlo se opravuje léta a vždy o prázdninových pauzách. Technický stav divadla podle ní umožňuje, aby to tak bylo i nadále. Onderka to však jednoznačně odmítl.

Ředitel divadla Dvořák začal propouštět zaměstnance, když se dozvěděl o snížení provozního příspěvku na příští rok. Zástupcům všech příspěvkových organizací radnice vzkázala, že příští rok ve srovnání s letoškem příspěvek klesne o 20 procent. V případě Národního divadla Brno, které má 610 zaměstnanců, to dělá 41 milionů korun. Propuštěním 51 lidí divadlo ušetří 12 milionů korun.

Zaměstnanci mluví o „mlhavých stanoviscích odpovědných představitelů města“. O uzavírání poboček divadla nechtějí slyšet, jsou ochotni diskutovat pouze o racionalizaci provozu. „Není však přece možné, aby politická reprezentace, jíž byla svěřena správa města na jedno či dvě volebné odbobí, svévolně a nevratně měnila kulturní mapu Brna,“ uvedli umělci.