Magistr Kelley a další alchymisté mají v Praze vlastní muzeum

Praha – Hlavní město rozšíří svůj bohatý rejstřík specializovaných muzeí o další přírůstek. Vedle muzea strašidel či přehlídky voskových figurín se centru metropole otevírá Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy. Expozice, která představí svět pražských pověstí, rudolfínských, ale i jiných alchymistů a kouzelníků, bude zahájena dnes v 19:00.

Muzeum připomínající někdejší slávu středověké Prahy se nachází v malostranském domě U Osla. Právě zde údajně žil a tvořil magistr Edward Kelley, jeden z nejznámějších obyvatel města v časech císaře Rudolfa II. Jeho alchymistická laboratoř je umístněna na půdě budovy, v Kelley Tower, jež je rovněž součástí přehlídky.

Ta začíná v přízemí domu, kde se lidé dozví základní údaje o alchymii a hlavních osobnostech této dovednosti, a to nejen z druhé poloviny 16. století, ale i z doby vlády Karla IV. V horním patře návštěvníci najdou knihovnu alchymisty Johna Dee, který měl ve své době největší sbírku knih, a rozsáhlé skladiště alchymistických baněk a pomůcek.

Exponáty shromážděné z celého světa

Expozice ukazuje řadu starých alchymistických přístrojů a předmětů, které návštěvníkům navodí atmosféru tajných receptů a odvážných objevů. Ačkoliv se přehlídka věnuje především staré Praze, organizátoři je shromáždili z celého světa. „Sháněli jsme po bleších trzích, po různých filmařských fundusech a nebo po půdách dědů a babiček,“ vyjmenovává své zdroje majitel nového muzea Filip Zvolský.

Rozhovor s Filipem Zvolským (zdroj: ČT24)

Rudolfínská doba je opředena spoustou mýtů, hranice mezi legendami a historickou skutečností tak není dodnes zřejmá. Ani muzeum alchymie nechce závoj tajemství strhávat, spíš by rádo své návštěvníky nechalo dál tápat a hledat. Tvrdí proto kupříkladu, že v domě U Osla se mohl s magistrem Kelleym setkat William Shakespeare a napsat zde svou hru Sen noci svatojánské. Expozice také nijak neupřesňuje datum narození slavného alchymisty či jeho přesné místo pobytu.

Část exponátů bude interaktivních. „Lidé si budou moci vyzkoušet filosofské vejce, což je přístroj na výrobu kamene mudrců,“ slibuje majitel muzea. V místní vinárně Kellyxír si zase můžou otestovat účinky různých elixírů a lektvarů na vlastní tělo. Provozovatelé očekávají návštěvy jak školních výprav či rodin s dětmi, tak skupin zahraničních turistů. Kelley Tower je totiž součástí několika cestovatelských průvodců.