Pohádkový festival v Jičíně by mohl mít konkurenci

Jičín - Známý festival Jičín - město pohádky, který každý rok v září navštěvují desítky tisíc lidí, by mohl mít konkurenci. Na město se obrátil podnikatel František Ruml z nedaleké Staré Paky s nabídkou uspořádání festivalu Pohádkový Jičín. Radní města Rumlovu nabídku vzali na vědomí a předali ji komisi, která jedná s pořadateli festivalu Jičín - město pohádky o budoucí spolupráci. Pořadatel festivalu, Nadační fond Jičín, se také obává, že si festival chce přivlastnit jičínská radnice. Město si totiž chce zaregistrovat značku Město Jičín – brána do pohádky.

Ruml městu navrhl uspořádání šestidenního festivalu na Valdštejnově náměstí. K pronájmu chce Ruml i Žižkovo náměstí, Husovu ulici a Ryneček. V návrhu programu má některé akce stejné jako dosavadní festival, například průvod. Slibuje, že do Jičína přiveze zpěváky Michala Davida či Heidi Janků. „Nepožaduji po městu žádnou finanční podporu, naopak věnuji městu sponzorský dar 100 000 korun, když se v Jičíně nebude konat žádná jiná akce tohoto typu,“ uvedl Ruml.

Termín festivalu Ruml naplánoval na 11. až 16. září 2012. To je stejný termín jako u tradičního festivalu, který by měl být od 12. do 16. září. Pořadatelem festivalu, který má za sebou již 21 ročníků, je Nadační fond Jičín - město pohádky. „Nyní bude na komisi, aby celou záležitost posoudila. Pokud by chtěl nadační fond a ještě někdo jiný pořádat akci ve stejném termínu, předpokládám, že město raději prostory pronajme organizaci, která festival již dlouhodobě provozuje,“ uvedl místostarosta Tomáš Frýba (TOP 09).

Předsedkyně správní rady Nadačního fondu Jičín - město pohádky Věra Rychterová s možností, že by město prostory v inkriminovaném týdnu pronajalo někomu jinému, nepočítá. „Přípravy 22. ročníku festivalu již běží. Věřím, že i na základě jednadvacetileté tradice nebude co řešit a festival uspořádá nadační fond,“ řekla.

Nadační fond Jičín se také obává, že si festival chce přivlastnit jičínská radnice. Město si totiž chce zaregistrovat značku Město Jičín – brána do pohádky. „Je možné, že tato registrace směřuje k pořádání festivalu bez nadačního fondu,“ uvedl Michal Mládek z nadačního fondu. Starosta Jičína Martin Puš (ODS) ale něco takového odmítá. Radnice prý chce registrací značky ochránit projekt, který pod tímto názvem funguje už čtyři roky. „Je to celoroční projekt kdy chceme město představit jako pohádkové pro děti a dospělé,“popsal Puš. Žádost o registraci ochranné známky Město Jičín – brána do pohádky překvapila i místostarostu Tomáše Frýbu (TOP 09). „Jde o poměrně zásadní záležitost, rada města o tom vědět měla,“ řekl Frýba. Návrh na registraci přitom podalo nikoli přímo město, ale jím zřizovaná organizace – Kulturní zařízení města Jičína. 

Na rozdíl od posledních tří ročníků, kdy festival pořádal fond společně s městem, byl letos jediným pořadatelem festivalu nadační fond. Jičínská radnice byla pouze partnerem festivalu. Po loňském ročníku fond smlouvu s městem vypověděl a novou smlouvu o spolupořadatelství se přes mnoho jednání uzavřít nepodařilo. Formu budoucí spolupráce fondu a města má vyjednat komise ustavená zastupiteli.

Jičínští zastupitelé také musejí rozhodnout o použití přebytku hospodaření posledních tří ročníků festivalu. Celkový přebytek činí asi 2,3 milionu korun, z nichž na účtu města zůstává více než polovina. Zastupitelé mají představu, že by se peníze měly vrátit zpět do pořádání festivalu, ale nemohou se shodnout na formě, jakou peníze festivalu dát.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)