Robert Bosch nabídne v Jihočeském kraji 400 pracovních míst

České Budějovice - Firma na výrobu dopravních prostředků Robert Bosch by měla v Jihočeském kraji vytvořit 400 nových pracovních míst. Firma plánuje investovat tři sta milionů korun do rozšíření svého výrobního závodu v Českých Budějovicích. Stavba nové haly o rozloze devíti tisíc metrů čtverečních bude dokončena do roku 2012.

Robert Bosch v Českých Budějovicích vyrábí a vyvíjí komponenty pro benzinové a dieselové systémy do automobilů. Specializuje se na výrobu a montáž plastových komponentů. Rozšíření závodu umožní nejen navýšení produkce, ale také rozšíření již existující vývojového a testovacího centra. Mateřská firma Robert Bosch sídlí v německém Stuttgartu.

Problém ale je, že firma poptává hlavně lidi s vysokoškolským vzděláním technického směru Právě na jihu Čech ale přitom techničtí odborníci chybí. Jihočeská univerzita obor s využitím pro automobilový průmysl nemá. O akreditaci strojírenství teď sice zažádala Vysoká škola technická a ekonomická - případné první absolventy bude mít ale nejdříve v roce 2016. V kraji momentálně převládají úředníci a ekonomové. Pro ty ale zase nejsou pracovní místa. Nejvíce lidí je zde zaměstnaných v potravinářství a ve stavebnictví. Nezaměstnanost se drží na druhém nejnižším čísle v rámci republiky - hned po Praze.

V Jihočeském kraji investuje sedm dalších firem. Jedná se o firmy z potravinářského, elektronického nebo výpočetního průmyslu. Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v srpnu letošního roku činila 6,6 procenta a práci hledá více než 22.000 uchazečů.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Celá ČR v prvním pololetí získala prostřednictvím CzechInvestu investice za 16,3 miliardy korun, což bylo meziročně o 132 procent více. Počet investičních projektů mírně klesl na 123 z loňských 125. Investoři se chystají vytvořit téměř 8 000 nových pracovních míst. Každý druhý projekt spadá do sektoru informačních technologií a vývoje software. „Za šest měsíců roku 2011 se co do objemu investic podařilo agentuře CzechInvest zprostředkovat stejnou hodnotu jako za celý loňský rok,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.