Liberec vytáhl do boje proti hazardu

Liberec - Zatočit s hazardem se rozhodl liberecký magistrát. Sepsal už nová pravidla fungování heren a ty, které se jim nepodřídí, zruší. Zpřísnění přichází po nedávných verdiktech Ústavního soudu, který se v otázce regulace hazardu postavil na stranu měst a obcí. Nová vyhláška by měla vstoupit v platnost v nejbližších dnech.

V celém Liberci je asi sto padesát heren, kasin a nonstopů. Neony hyzdí ulice, přibývá závislých na sázení a automatech. Deset heren, které samy zanikly nebo měly problémy s úřady, už město vyškrtlo ze seznamu míst, kde je povoleno provozovat hazard. Další už nepovolí.

Provozovatelé heren mají za úkol odstranit blikající poutače, reklamy na nápoje zdarma a další benefity a také zajistit přímý dohled obsluhy nad hracími přístroji. Pokud podmínky nesplní, magistrát navrhne jejich herny k uzavření. „V nové vyhlášce jsou sepsána místa, kde se to může, a žádná nová už připouštět nebudeme. Toho, kdo se nepodřídí našim pravidlům, navrhneme zastupitelstvu k vyřazení,“ říká Jiří Šolc (Liberec občanům), náměstek liberecké primátorky. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Osloveným provozovatelům heren regulace nevadí. Unie herního průmyslu připouští, že heren určitě ubyde. „Zůstanou jenom provozovny s určitou kvalitou, které budou přinášet peníze do rozpočtu města a zároveň nebudou negativně ovlivňovat veřejný pořádek,“ uvedl mluvčí unie Andrej Čírtek.

Omezení hazardu vítá liberecká opozice. Magistrát by ale podle ní měl postupovat mnohem razantněji. Třeba v centru nebo v blízkosti škol by měl herny zrušit okamžitě. Podle zastupitelky Kateřiny Absolonové (Změna pro Liberec) mělo město podniknout některé intenzivnější kroky už před řadou let.