Štědré dotace ústecké hejtmanky straníkům

Praha - Před čtyřmi lety vznikl fond hejtmanky Ústeckého kraje, jenž je finacován z příspěvků těžařských firem a z krajského rozpočtu. Žádný jiný hejtman nedisponuje s tak velkou částkou, kterou může rozdělovat na nejrůznější projekty. Jedná se zhruba o padesát milionů korun. Projekty schvaluje poradní orgán hejtmanky Jany Vaňhové, posléze rada a zastupitelstvo. To by bylo v pořádku, kdyby se mezi příjemci neobvykle často neobjevovali straničtí kolegové Jany Vaňhové a kdyby žádosti o dotace v řádech desítek tisíc, na rekonstrukci ordinace pediatra, kulturních památek či fotbalového hřiště, nebyly soustavně zamítány.

Lounský fotbalový klub funguje s kabinami ještě z roku 1929, jelikož na nové peníze nemá. Klubu se poštěstilo získat dotaci zatím jen jednou, a to částku 30 tisíc korun. Další žádost už byla zamítnuta.

Zatímco tedy lounští fotbalisté ze dvou žádostí uspěli jednou a získali 30 tisíc korun, v sousedním Mostě si Baník Souš nadvakrát připsal téměř 11 milionů. Přitom oba oddíly hrály ještě na jaře stejnou soutěž. Liší se ale tím, že ve vedení mosteckého klubu sedí dva vysoce postavení sociální demokraté. Karel Giampaoli z krajského úřadu a náměstek hejtmanky Pavel Kouda.

Z fondu hejtmanky se však peníze nerozdělují pouze na sport. O příspěvek si mohou žádat obce, jednotlivci, ale také firmy a občanská sdružení. Například na uspořádání dětského dne, opravu chodníku, vytištění publikace nebo třeba na dožínky. Za řadou bohulibě vyhlížejících projektů se ale skrývají členové stran, které v kraji vládnou.

„Když jsi náš, tady máš…“

Velmi úspěšní jsou sociální demokrati z Koudova domovského Mostu. Hned sedm jich tu prokazatelně letos příspěvek z fondu v celkové výši přes osm milionů korun získalo. Mezi nimi i Karel Sarkozy z občanského sdružení 1. mostecká nezisková. Ten uspěl už podruhé - letos dostal půl milionů na výstavbu sportovního areálu.

Dále například půl milionu na analýzu, jak zlepšit práci se sociálně vyloučenými skupinami, získala firma Forad Consult, jejíž oficiální majitel Radek Fořt jinak nabízí sádrokartonářské práce. Firmu prý přenechal synovci. Tím synovcem pana Fořta je Vladimír Wagner - opět sociální demokrat z Koudova Mostu. Wagner je ale přesvědčen, že získaná dotace nijak nesouvisí s jeho členstvím ve straně.

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD)
Zdroj: ČT24

Příspěvek pro ostravskou firmu Marketing Research Point na uspořádání konference o kritických oblastech rozvoje Ústeckého kraje činil milion a půl. Částka měla být využita na tisk publikace o konferenci, která však zatím neproběhla a publikace tudíž není k dispozici. Nutno podotknout, že například nejprestižnější tuzemskou konferenci Forum 2000 vyjde tisk dvou publikací i se zahraniční distribucí na třetinu této částky. Celkové náklady na konferenci o Ústeckém kraji pak činí téměř čtyři a půl milionu.

Pozadu se získávaním dotací nezůstávají ani další straníci. Například milion korun na projekt Internet pro seniory Ústeckého kraje inkasovala firma D8 produkt. Jejím majitelem je člen ústecké ČSSD Petr Janáček. Ani ten si ale získání dotace nespojuje se svou stranickou příslušností.

Ordinace pediatra a kulturní památka

Obec Třebívlice letos v únoru žádala fond hejtmanky o poskytnutí dotace na provedení rekonstrukce ordinace dětského lékaře. Zažádala pouze o 70 % z celkové částky 200 tisíc, tudíž se jednalo zhruba o 140 tisíc korun. Žádost byla zamítnuta.

Úspěšný nebyl ani Jiří Pelc z Občanského sdružení za záchranu hradu Blansko. Členové sdružení se sami ze svých prostředků snaží zachránit torzo navštěvovaného hradu, vlastní peníze jim ale nestačí. Zažádali proto o dotaci 470 tisíc korun na opravu vyhlídkové plošiny, která je hojně navštěvována návštěvníky z celého okolí. Ačkoliv se jedná i o samotnou bezpečnost návštěvníků hradu Blansko, příspěvku se sdružení nedočkalo.

Krajská hejtmanka Jana Vaňhová se ale k osobám, jež získávaly štědré dotace, odmítá vyjadřovat. Po opakovaném pokusu získat od ní vyjádření pouze nařkla reportéra České televize ze stalkingu.

Fond hejtmanky Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)