V Libkově Vodě bude referendum kvůli bioplynové stanici

Libkova Voda - V Libkově Vodě na Pelhřimovsku se bude konat místní referendum kvůli stavbě bioplynové stanice. Proti záměru nizozemského investora se postavila část tamních obyvatel. Vyhlášení referenda schválilo obecní zastupitelstvo v úterý večer. Naplánováno je na 12. listopadu.

Referendum se bude konat v sobotu na obecním úřadě od 08:00 do 20:00. Lidé budou odpovídat na otázku, jestli souhlasí se stavbou bioplynové stanice v obci a v katastrálním území Libkova Voda. Rozhodnutí o konání referenda předcházelo několik vyhrocených jednání, při kterých se lidé vzájemně uráželi a také požadovali odstoupení zastupitelů - kvůli tomu, že prý neprosazují názory voličů. 

Bioplynová stanice by měla vzniknout asi kilometr za obcí, investor ale nemá příjezdovou cestu. Lidé z Libkovy Vody nechtějí, aby cesta vedla jejich vesnicí. Investor si proto vymyslel jinou trasu, sice delší, ale mimo Libkovu Vodu. Trasa by ale vedla přes dvě jiné obce, jenže ty jsou rovněž proti. „Budeme se do posledních sil bít za to, aby doprava nevedla přes naši obec,“ prohlásil starosta Rynárce Pavel Kopecký. Stejně hovoří i starosta Čelistné. Paradoxem je i to, že zatímco obec Libkova Voda by v případě výstavby bioplynové stanice dostávala profity od investora, obce, přes které by doprava měla vést, nedostanou nic, jen se jim výrazně zhorší dopravní situace. Investor chce stanici postavit za každou cenu. Na Libkovu Vodu podal žalobu na ochranu investic. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)