Jižní Čechy budou mít více autobusů na zavolání

České Budějovice – Obce v okolí Dačic, Lipna a Českého Krumlova přestanou obsluhovat klasické autobusy. Jihočeský kraj se rozhodl na dopravě ušetřit tak, že místo nich objedná mikrobusy, které navíc vyjedou pouze, když případní cestující včas zatelefonují. Tzv. radiobusy testoval kraj už v mikroregionu Milevsko na linkách do obcí, kde se velké autobusy neužijí.

V mikroregionech Lipensko, Českokrumlovsko a Dačicko zajistí radiobusovou dopravu společnost ČSAD autobusy České Budějovice, která už pro zajištění provozu nakoupila mikrobusy pro šestnáct až devatenáct cestujících. Začnou jezdit příští rok – nejprve na Dačicku, v polovině roku zřejmě i v dalších dvou oblastech. Radiobusy budou zajíždět i do míst, odkud se dnes lidé veřejnou dopravou téměř nemohou dostat. „Zejména na druhém břehu jezera, kde mimo dobu školního vyučování nejede vůbec žádný autobus,“ zdůraznil starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pro kraj znamená objednání radiobusů optické rozšíření nabídky za stálých nákladů. Provoz mikrobusů je levnější, navíc na některé spoje ve skutečnosti vůbec nevyjedou, protože si je nikdo neobjedná. Ty, které jedou, využívají lidé především k cestám na nákupy nebo k lékaři. „Je vidět, že se nám daří najet více kilometrů, převézt více lidí a nabídnout více spojů za stejné peníze, navíc s mnohem větším komfortem,“ komentoval zkušenosti z Milevska jihočeský radní Martin Kuba. V mikroregionu je dnes v nabídce 79 radiobusových spojů denně na sedmnácti linkách.

Jihočeský kraj platí smluvním autobusovým dopravcům na Milevsku 23,6 milionu korun ročně. Celkem stojí jihočeská regionální autobusová a železniční doprava každý rok 756 milionů korun, z toho 176 milionů proplácí stát.

Autobusy na zavolání
Zdroj: ČT24