Praha schvaluje novou koncepci bezdomovectví

Praha - Novou koncepci bezdomovectví do roku 2022 schválil na svém dnešním zasedání sociální výbor pražského magistrátu. Zaměřuje se na prevenci, decentralizaci péče a návrat bezdomovců do běžného života. Radní Petr Dolínek řekl, že materiál, který nyní půjde ke schválení do rady hlavního města, nepočítá s výstavbou zimních stanových městeček. Středisko Naděje u křižovatky U Bulhara zatím zůstane. Není to ale dlouhodobé řešení.

Opoziční TOP 09 si na dnešním jednání vymínila dodatek, aby byl schválený materiál do 31. března příštího roku doplněn o stanoviska odborníků. Diskuse se vedla hlavně kolem rozpočtu, který předběžně počítá s ročními neinvestičními výdaji ve výši 55 milionů korun. Investiční náklady, o nichž se v materiálu píše jako o „střízlivém odhadu“, by pak měly být zhruba ve výši 80 milionů korun. „To jsou pouhé odhady, vykouzlená čísla,“ řekl opoziční zastupitel Ondřej Počarovský (TOP 09). Materiál prý sice považuje za krok správným směrem, ale jde zatím o polotovar, na němž je nutné dál pracovat.

Podle Dolínka by se o lidi bez přístřeší mělo starat větší množství menších center, která budou rozmístěna po celém městě. Spolupracovat by měly jak jednotlivé městské části, tak ministerstvo sociálních věcí. „Nyní se vytvářejí ohniska, kam klienti chodí, problém se shlukuje jen na určitých místech a místní obyvatelé mají pocit, že jsou hozeni přes palubu,“ uvedl radní. „Velkým zařízením bude odlehčeno a problém bude řešen tam, kde je, což je efektivnější,“ doplnil.

Praha jiný akční plán bezdomovectví přijala zhruba před rokem. Záměr tehdejšího radního Jiřího Janečka (ODS) ale sklidil od současného vedení ostrou kritiku. A to především kvůli plánu na vybudování velkého tábora na okraji města.