Zůstanou v centru Ostravy lékaři?

Ostrava - Lékaři za své ordinace v Moravské Ostravě a Přívozu zaplatí víc. Dosud platili v průměru 600 korun za metr čtvereční za rok, brzy je však budou moci majitelé nemovitostí požádat až o 1500 korun za každý čtvereční metr. Radnice, které vládne hnutí Ostravak společně s ČSSD, chce ordinace znovu přeměnit na byty. Centrum má podle vedení města patřit lidem a jejich domovům. Radnice tak nyní tvrdí naprostý opak toho, co kdysi, když se snažila lékaře do centra města přilákat.

Na začátku 90. let dostali lékaři od radních Moravské Ostravy většinou zdevastované byty. Odměnou za to, že je na své náklady opraví, byl snížený nájem. Radní tehdy chtěli mít odborné lékaře v centru města. Současné vedení má ale jiný názor. „Jsme si vědomi, že je potřebné mít lékaře v centru města, ale měli by být v poliklinikách, domech zdraví a podobně,“ myslí si Petra Bernfeldová (Hnutí Ostravak).

Záměr radních zvednout nájmy lékařům napadla na posledním zastupitelstvu opoziční ODS. „Myslíme si, že centrální obvod přijde o některé lékaře a nevidíme to jako dobré řešení,“ tvrdí opoziční zastupitelka Valentýna Vaňková (ODS). Vedení města však zdůrazňuje, že chce  do centra vrátit život, a chce, aby v dnešních ordinacích opět byly byty.

Opozici se taková myšlenka nezdá. „Jestliže nám lékaři-specialisté odejdou, bude o důvod méně, proč by sem lidé měli jezdit,“ argumentuje.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Stomatologickou praxi má v centru Ostravy taky Aleš Koval. Ten už novou nájemní smlouvu od obvodu dostal, avšak s podmínkou, že namísto pěti set bude platit dva tisíce korun za metr čtvereční ročně. „Vzhledem k tomu, že jsem dostal smlouvu na dobu určitou na jeden rok, uvažuju o tom, že po 17 letech odejdu,“ říká.

Radním obvodu to nevadí, jsou přesvědčeni, že po případném odchodu lékařů byty prázdné nezůstanou. Avšak podle kritiků zdražení nájmu za ordinace tomu tak není. „Myslíme si, že volných bytů je dost, vyrůstá Karolina a víme, že byty v okolí jsou prázdné a nevyužité,“ upozorňuje Valentýna Vaňková (ODS).

Česká televize oslovila i další lékaře, kteří mají praxi v obecních bytech. Většina z nich ale zatím nové nájemní smlouvy nedostala, nebo se nechtěli k problému vyjádřit.