Litomyšl se bojí o svou porodnici

Pardubice - Litomyšl se bojí, že přijde o svou porodnici. Vedení města požaduje po kraji zachování lékařské péče v místní nemocnici. Přesun porodnice například do nedalekých Svitav by mohl být součástí krajských plánů na ozdravení nemocnic. Hejtman tvrdí, že obavy jsou předčasné.

V Litomyšli se ročně narodí kolem šesti set dětí. Zdánlivě velké číslo podle vedení města může ohrozit další fungování porodnice. „Určitý počet porodů bude limitní pro sepsání smlouvy s VZP. Pokud to půjde na základ čísel, tak mám obavy, že by to chtěli nějakým způsobem přesunout,“ tvrdí starosta Litomyšle Michal Kortyš. „Já jsem tady byla už na gynekologii a byla jsem velmi spokojená. Myslím si, že není důvod, proč by se to tady mělo zavírat,“ říká pacientka Dana Kasalová. „Už jsme tady porodili jedno dítě a byli jsme spokojeni. Proto jsme si znovu vybrali Litomyšl,“ dodává novopečená maminka Vlasta Pešková.   

V dopise adresovaném kraji město odmítá jakékoliv omezování lékařské péče. „My neřešíme určitě litomyšlskou nemocnici. Řešíme to, aby ty nemocnice fungovaly na zdravých ekonomických základech,“ uklidňuje situaci hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.  

Porodnice dál žije v nejistotě. Lékaři varují před personální krizí. „Pokud se udělá administrativní škrt, tak, musí být dostatečně dopředu předjednáno, zda zbylá porodnice bude schopná personálně zajistit chod,“ říká primář porodnického oddělení Nemocnice Litomyšl Harald Čadílek. „My jsme chtěli, aby zůstala nemocnice funkční tak, jak je. Aby měla zachovány obory, které nyní má,“ uvádí Michal Kortyš. „Ten klíčový bod bude, abychom dostali celé zdravotnictví pardubického kraje do takového stavu, aby bylo schopné běžného financování,“ uzavírá Radko Martínek.   

O litomyšlské nemocnici bude vedení města a kraje jednat v pondělí na informativní schůzce. Krajští zastupitelé pak budou mít zásadní změny ve zdravotnictví na programu v listopadu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)