Nepokoje začaly v Novém Boru, ale teď už je město klidné

Nový Bor – Na počátku nepokojů, které od srpna sužují severní Čechy, stál útok skupiny Romů na obsluhu herny v Novém Boru. Poté zesílila kritika od obyvatel mnoha jiných měst, kterým se nelíbí chování chudých přistěhovalců – především z romského etnika – které majitelé jejich starých domů vyhnali do příhraničí. Proběhlo několik protiromských demonstrací, některé z nich přerostly v násilnosti. Město, kde vše začalo, je však nečekaně klidné. Zatímco obyvatelé a starostové Rumburku, Varnsdorfu nebo Šluknova upozorňují vládu na rostoucí problémy, novoborský starosta Jaromír Dvořák hovoří o klidném soužití. Zdůraznil však, že Nový Bor nemá takové potíže s přistěhovalci jako města ležící blíže hranic.

Po srpnovém střetu v herně, kdy skupina Romů s mačetami v rukou a rasistickými poznámkami v ústech napadla a posekala trojici zaměstnanců, se situace v Novém Boru brzy uklidnila. Podle starosty Jaromíra Dvořáka je to především zásluha práce policie. „Jak bych jí a všem, kteří na tom mají zásluhu, chtěl poděkovat,“ řekl starosta. Dodal, že na rozdíl od svých kolegů ze Šluknovska je zcela spokojen s přístupem státních úřadů. „Musím říci, že vláda, pan premiér, zmocněnkyně vlády v okamžiku, kdy problém vznikl, na něj reagovali,“ poznamenal.

Že severočeské nepokoje rozpoutal incident, který se stal právě v Novém Boru, však není zcela správné. Město totiž netrápí problém, proti kterému lidé na Šluknovsku protestují. „Problém Šluknovska spočívá v obrovském přílivu lidí díky spekulantům a tak dále – přílivu nepřizpůsobivých lidí, kteří nenašli práci. To se Nového Boru přímo netýká,“ zdůraznil starosta Dvořák. Ve městě žije romská komunita dlouhodobě a zbylí obyvatelé města nejsou zcela spokojeni s jejím chováním. „Vznikaly problémy – taková ta obtěžující kriminalita, kdy někdo sklidil ze zahrádky bez toho, kdo to zasel, docházelo k napadání starých lidí. To, co se stalo – mačetový útok – byl spouštěcí mechanismus, kdy lidé řekli, že toho mají dost,“ popsal Jaromír Dvořák. Dodal, že protesty v Novém Boru byly docela klidné a situaci rychle vyřešilo posílení policejních hlídek.

Rozhovor s Jaromírem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Aby se situace zase nezhoršila, chce novoborský starosta zajistit, aby se například už neopakovalo zneschopnění policie kvůli nedostatku peněz na benzin. K bezpečnosti navíc přispělo i samotné město, když sestavilo tzv. romské hlídky. Asistenti prevence kriminality v uniformách podobných těm městské policie začali doprovázet strážníky a dbají na pořádek ve své komunitě. Systém už se osvědčil v několika městech. „Potřeboval jsem někoho, kdo bude řešit problémy romské minority. To je úkol asistentů prevence kriminality,“ shrnul starosta Dvořák. Upozornil však, že romské hlídky nemají pravomoci městské policie. Především mají usnadnit komunikaci radnice s romskou komunitou, která podle starosty není snadná.