Sociální pracovnice z kauzy týraného Dominika čeká soud

Brno – Státní zástupce podá návrh na obžalobu dvou sociálních pracovnic z Brna, jež měly na starost kontroly v rodině, ve které docházelo k týrání malého Dominika. Chlapec se mezitím dostal do Klokánku, kde žije společně se svojí starší sestrou. Díky rodinné péči se jeho psychický stav výrazně zlepšil a projevil dokonce hudební a výtvarné nadání.

V celém případu byli zatím odsouzeni pouze rodiče malého chlapce, každý k více než šesti letům vězení. Soud teď bude řešit také obvinění dvou sociálních pracovnic z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, a to odděleně. „Obvinění spočívalo v tom, že pracovnice svoji práci nevykonávaly tak, jak měly. Tím k týrání chlapce docházelo po podstatně delší dobu, než mohlo, kdyby tyto ženy zakročily včas,“ vysvětlil státní zástupce Jan Petrásek.

První obviněná měla případ na starosti od dubna do srpna 2009 a druhá, Lea Petříčková, pak od září 2009. Podle státního zástupce měly obě pracovnice ve spisu dostatek indicií ze školy, od dětské lékařky, sousedů a příbuzných týraného chlapce, kteří na špatný stav malého chlapce upozorňovali už dávno. Přesto ke kontrolám rodiny přistupovaly naprosto laxním způsobem co do četnosti i obsahu kontrol.

Podle Petráska je teď vyšetřování u konce a ženy zřejmě čeká obžaloba. „Spis jedné obviněné už míří na městské státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby. V případě druhé ženy k tomu dojde nejspíše o týden později,“ upřesnil Petrásek. Oběma sociálním pracovnicím za nedbalost hrozí až rok vězení.

Rodinná péče v Klokánku Dominikovi svědčí

Půl roku po odhalení případu strávil Dominik v ústavní péči. Tam se však jeho stav nijak nelepšil, proto jeho ošetřovatelka navrhla přemístění chlapce do rodinného typu péče. Společně se sestrou se tak dostal do jednoho z Klokánků. „Na uvítanou mu teta upekla dort – byl to první dort v jeho životě,“ řekla pracovnice Fondu ohrožených dětí, která na péči o Dominika dohlíží. Rozhovor České televizi poskytla s podmínkou, že si přeje zůstat v anonymitě.

"Ze začátku měl opravdu velké potíže, poruchy chování, hrubé vyjadřování, často býval i agresivní. Někdy z ničeho nic začal říkat věci jako dýchá, nedýchá, asi jsme to přepískli, někdy zůstával dlouho na čtyřech a štěkal jako pejsek," uvedla ošetřovatelka, podle které týraný chlapec zažíval silné posttraumatické stavy.

Už po několika týdnech v Klokánku se ale Dominikův psychický stav začal měnit výrazně k lepšímu. „Důležité je, že zde má pocit bezpečí a blízkého člověka. Má zde zajištěné základní potřeby, ale kromě nich i ty citové. Zároveň mu tady v Klokánku poskytujeme psychoterapii,“ vysvětlila žena. Podle ošetřovatelek by Dominika dnes už nikdo nepoznal. „Klube se nám z něj velice dobrosrdečný chlapec, galantní, objevili jsme u něj hudební talent – nadace Naše dítě mu proto zakoupila klávesy, nejdříve malé, na kterých se učil podle barevných notiček, dnes už má velké a chodí do hudební školy. Začal velmi krásně malovat, takže je i výtvarně nadaný. Tety si ho chválí, že vždy za všechno poděkuje a za všechno je vděčný,“ dodala.

Se svojí sestrou si postupně vybudovali vřelý sourozenecký vztah, a to i přesto, že s chováním k sobě měli původně obrovské problémy. „Věříme, že se pro ně najde náhradní rodina, která o ně bude schopná pečovat s láskou,“ uzavřela pracovnice Klokánku. Podle ní už teď začíná proces výběru náhradních rodičů. Žadatelů je dost, vhodnou rodinu pro Dominika a jeho sestru ale bude pečlivě vybírat odborná komise.

Dominik nebyl prvním dítětem v rodině, které rodiče týrali

V době odhalení kauzy loni v dubnu vážil chlapec pouhých 13 a půl kilogramu a musel být umístěn do nemocnice. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, ve skutečnosti ale Dominik hladověl a byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. Dítě bylo dlouhodobě bito rukou, řemenem a vařečkou. Asi nejbrutálnější způsob jeho trestání rodiči bylo, když mu oba rodiče dávali do bot připínáčky hrotem vzhůru. Tato metoda jej měla přivést ke zklidnění, protože byl údajně hyperaktivní. Chlapec musel chodit po špičkách nebo se plazit po kolenou.

Dominik byl přitom už druhým dítětem ze čtyř, jež dvaatřicetiletá matka Lucie a její čtyřiatřicetiletý muž Jiří prokazatelně týrali.