Třebechovice budou mít po letech opět vlastní strážníky

Třebechovice pod Orebem – Nárůst drobné kriminality a narušování veřejného pořádku přimělo radnici šestitisícových Třebechovic pod Orebem zřídit vlastní městskou policii, kterou město od roku 1998 nemá. Jednotka se čtyřmi strážníky přijde pokladnu na zhruba 2 miliony korun ročně. V posledních šesti letech pomáhali Třebechovickým s udržováním veřejného pořádku strážníci z nedalekého Hradce Králové.

Na město doposud dohlíželi královehradečtí policisté v pěti až šesti službách do měsíce, za což Třebechovice hradecké radnici ročně platily 480 tisíc korun. „Ukázalo se ale, že tento systém již nestačí,“ řekl starosta Jiří Němec (KDU-ČSL). Městská policie by měla hlavně potírat například drobné krádeže, rušení nočního klidu a vandalismus. „Roste agresivita některých skupinek, je tu i otázka podezření kšeftování s drogami,“ doplnil Němec důvody pro zřízení městské policie. Obvodní oddělení státní policie podle něj při svém personálním stavu a poměrně velkém rajonu i v okolních obcích trvalý tlak na potírání drobné kriminality nezajistí.

Městská rada už vybrala čtyři kandidáty na strážníky. Služebnu budou mít v takzvané Simonově vile v Tyršově ulici, kterou nyní zčásti využívají lékaři a zdravotníci. Jednorázové náklady na zřízení služebny a pořízení vybavení strážníkům starosta odhadl na několik set tisíc korun.

Hradečtí strážníci budou dál pomáhat v Předměřicích nad Labem a v Černilově. Předměřice přitom pro příští rok požádaly hradecké strážníky o zdvojnásobení služeb v červenci a srpnu na deset směn po čtyřech hodinách měsíčně. V ostatních měsících zůstane pět směn po čtyřech hodinách. Celkem by Předměřice měly Hradci zaplatit za rok 225 tisíc korun. Černilov si hradecké strážníky objednává jen pro odchyt toulavých psů.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)