Policisté kontrolovali na D1 kamiony

Jihlava – Policisté společně s celníky kontrolovali dnes odpoledne na dánici D1 kamiony. Za dvě hodiny jich prozkoumali deset. Jednomu zahraničnímu řidiči uložili kauci 20 000 korun za nedodržení bezpečnostní přestávky, čtyři další řidiči – z toho dva zahraniční – dostali blokové pokuty za špatný technický stav vozidel. Kontrolní akce na 139. kilometru dálnice ve směru na Prahu je součástí celostátní dopravně bezpečnostní akce.

Na Vysočině se do ní zapojili policisté ze speciálního týmu Kamion. Tým pracuje v kraji od letošního března. Tvoří ho 21 speciálně vyškolených policistů, kteří operují v sedmi skupinách po celém území Vysočiny včetně dvaadevadesátikilometrového úseku dálnice D1. Zaměřují se na kontrolu nákladních automobilů a jejich souprav. Prověřují hlavně dodržování bezpečnostních přestávek, technický stav souprav a přepravování nebezpečného nákladu.

Za dobu činnosti týmu Kamion policisté zkontrolovali na Vysočině celkem 6 424 vozidel a zjistili 634 případů porušení takzvaných sociálních předpisů. Téměř 2 000 kontrolovaných vozidel bylo ve špatném technickém stavu. U 25 vozidel zjistili překročení maximální povolené hmotnosti nákladu. Uložili 251 kaucí v celkové výši 4,2 milionu korun. Dalších 41 přestupků předali k projednání do správního řízení na krajský úřad Kraje Vysočina.