V česko-slovensko-polském trojzemí vzniká superregion Tritia

Ostrava – Moravskoslezský kraj vytvoří společně s Žilinským krajem a polskými vojvodstvími Opole a Slezsko obří evropský region nazvaný Tritia. Kraje tří zemí budou společně žádat o evropské peníze. Na dopravu, životní prostředí, přeshraniční spolupráci nebo cestovní ruch by tak mohly z Bruselu získat více peněz. Česko-polsko-slovenské seskupení regionů Tritia začne fungovat nejpozději na jaře příštího roku. Čeká se jen na podpis příslušných ministerstev ve Varšavě.

Vznikající region Tritia bude mít téměř stejný počet obyvatel jako celé Česko. Centrem spojení čtyř regionů je katovicko-ostravská aglomerace s osmi miliony obyvatel. Sídlem Tritie budou Katovice a Český Těšín. Rozhodně ale nepůjde o běžný územní celek se samosprávou, spíše o veřejný podnik – v čele stane ředitel kontrolovaný dozorčí radou.

Zapojené kraje chtějí prostřednictvím Tritie získat co nejvíc peněz z evropských fondů. „Jde o zelenou energetiku, o rozvoj turistiky, dopravu, kulturní výměnu a vzdělání,“ upřesňuje maršálek Opolského vojvodství Józef Šebesta.

Těžit bude nový superregion ze své neobvyklé velikosti. „Mluvíme o středoevropském regionu na čtyřúhelníku Opole, Katovice, Ostrava a Žilina, odborníci tvrdí, že je to druhý největší region, který může mít obrovský potenciál,“ doplňuje předseda Žilinského samosprávného kraje Juraj Blanár. Jednou z hlavních priorit nově vznikajícího regionu je doprava - například urychleně dokončit propojení dálnice mezi Bohumínem a Polskem, které nyní komplikují škrty v rozpočtu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Seskupení vzniká proto, že regiony jsou na periferiích svých států a slibují si od toho, že získají výhodnější pozici,“ uvedl krajský vedoucí mezinárodních vztahů Tomáš Fiedler. Region Tritia už představili jeho zástupci na letošní konferenci Open Days v Bruselu ve Výboru regionů. Jeho členové mají poradní hlas a mohou dopředu ovlivňovat unijní nápady. Výbor regionů v následujících měsících projedná klíčovou otázku – kolik a jakými cestami potečou v letech 2014 až 2020 stamiliardy unijních dotací.