Simulaci nárazu si řidiči zkoušeli přímo u silnice

Vyškov - Kdo nezažil na vlastní kůži, zpravidla netuší, co může při dopravní nehodě čekat. Síla nárazu většinu řidičů zaskočí ve chvíli, kdy už je na zapnutí bezpečnostního pásu příliš pozdě. Na dnešní kontrolní akci u Vyškova policisté nepřipoutané řidiče nejen pokutovali, ale zároveň jim nabídli možnost „nanečisto“ si vyzkoušet, jaké je to narazit do pevné překážky při třicetikilometrové rychlosti.

Třicetikilometrová rychlost, to je nic, říká si spousta lidí při nasednutí do simulátoru. Síla nárazu ale většinu z nich šokuje. „Je to hodně nepříjemný pocit, člověk si při tom uvědomí, že ten pás je opravdu potřeba,“ konstatoval jeden z řidičů zážitek po simulaci nárazu. „Myslím si, že kdybych nebyl přivázaný, tak jsem asi skončil támhle v té budce,“ neskrýval překvapení další.

Simulátor cestuje společně s policisty v rámci akce Bezpečné poutání. „Zaměřujeme se především na řidiče nákladních vozidel, ale pochopitelně zastavujeme i řidiče osobních aut. Snažíme se jim vštípit zásady bezpečného poutání,“ uvedla policejní mluvčí Alice Navrátilová.

Za zážitek na simulátoru nižší pokuta

Pokud policisté někoho přistihnou nepřipoutaného, mohou mu uložit blokovou pokutu až do výše dvou tisíc korun. Dnes si hříšníci měli navíc možnost vyzkoušet razanci nárazu na přístroji, aby se zamysleli nad možnými důsledky své lehkovážnosti. „Pokud toho řidič využije, tak to samozřejmě zohledníme ve výši pokuty. Pouze domluvou to ale vyřešit nelze, jelikož se jedná o bodovaný přestupek,“ vysvětlila Navrátilová.

Trenažér má připomínat kabinu auta. Dvousedadlový posuvný vozík vážící asi 300 kilogramů je umístěný na tři a půl metru dlouhé šikmé rovině. Sklon i délka plošiny jsou vypočítány tak, aby kabina posunující se rychlostí 12 kilometrů v hodině simulovala náraz ve dvou a půl násobné rychlosti. Sedadla jsou vybavená pásy, které mají zajistit maximální bezpečnost. Testující si tak názorně ověří, že použití bezpečnostních pásů v autě je životně důležité, a to i na zadních sedadlech, kde se na ně zapomíná nejčastěji.