Další obří kamion zahrozil, policie ho stihla zastavit

Hradec Králové – Nákladní auta s nadměrnými náklady začala ve velkém ohrožovat české dálnice. Policie dnes v poslední chvíli zastavila kamion s rozměrným nákladem, který chtěl u Hradce Králové najet na dálnici D11 v místě, kde neměl. V místě, kde je sveden provoz do jednoho jízdního pásu by se pravděpodobně záhy zasekl a zastavil dopravu na celé dálnici, tak jako se to v úterý večer podařilo jinému kamionu na dálnici D1 v Ostravě. Nadměrný náklad také v září zastavil dopravu na pražsko-turnovské rychlostní silnici R10.

Řidič za volantem kamionu s obřím stavebním strojem na návěsu „neohroženě“ najížděl v noci na 76. kilometru na dálnici D11, ačkoli na tom místě neměl co dělat. Policie si nákladního vozidla včas všimla a odstavila ho na prvním parkovišti za nájezdem.

Poté policisté zjistili, že řidič kamionu se 79tunovým strojem na pokládání plynového potrubí chtěl bez okolků přejet most v Poděbradech, přestože měl povolení přejet přes něj pouze za asistence policie po zastavení veškeré další dopravy. Dopravce také v rozporu s podmínkami stanovenými pro přepravu nadměrného nákladu nezajistil pro kamion doprovod.

Společnosti Transschwer z Pardubic hrozí pro naprosté zanedbání všech nařízení půlmilionová pokuta. Navíc propadlo její povolení k převozu nadměrného nákladu, bude proto muset požádat o nové. Nadměrný náklad měl dojet do severních Čech.

Dálnici D11 jenom náhodou nepotkal stejný osud jako tah D1 v Ostravě v úterý a ve středu. Najela na něj nákladní souprava s obří válcovou nádrží. Ta se však nevešla pod jeden z mostů ve městě a narazila do jeho konstrukce. Po nehodě musel být provoz na dálnici zastaven skoro na celý den. Situace se v malém opakovala také včera, když v jedné z ulic srazil nákladní vůz převáženou unimobuňkou podpůrnou konstrukci lávky nad silnicí.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)