Policista, který chtěl po vyslýchaných sex, dostal podmínku

Česká Lípa - S podmíněným tříletým trestem odešel dnes od Okresního soudu v České Lípě policista Petr Křížek, který žádal po vyslýchaných ženách intimní schůzky výměnou za beztrestnost. Soud 41letého kriminalistu uznal vinným z korupce a zneužití pravomoci. Křížek obžalobu odmítal. Nepopíral, že si s některými vyslýchanými ženami skutečně schůzky domlouval, prý ale jen s těmi, které měly zájem. Popřel také, že by za to ženám cokoliv nabízel. Proti rozsudku se na místě odvolal, případ proto zamíří před krajský soud.

Podle spisu Křížek žádal schůzky výměnou za beztrestnost po ženách, které se dostaly do problémů a byly vyslýchány v souvislosti s drobnými kriminálními delikty. Skutky popsané v obžalobě se týkají tří dívek ve věku kolem 20 let. Křížek jim měl podle svědectví například volat nebo posílat textové zprávy se sexuálním obsahem.

Podle soudu činil Křížek na ženy psychický nátlak. Ani jedna z dívek, které proti němu svědčily, neměla o schůzky zájem, chování policisty jim naopak bylo nepříjemné. „Nikdy iniciativa nevzešla ze strany žen, které byly vyslýchané,“ potvrdil soudce. Po jedné z dívek policista podle soudu dokonce žádal orální sex pod falešnou záminkou, že je podezřelá. Další z žen během schůzky obtěžoval v autě. Stejný trest, jaký dnes soud uložil, žádala i obžaloba. „Přísnější trest, který by musel být nepodmíněný, považuje soud za nepřiměřený,“ poznamenal soudce a uložený podmíněný trest označil za výchovný. Nepravomocně odsouzený policista před novináři utekl. K verdiktu se nechtěl vyjadřovat ani jeho obhájce

Policejní inspekce Křížka zadržela v rámci akce nazvané Loudil. Policista byl také z podobných důvodů už v minulosti kázeňsky potrestán. Prostřednictvím internetu a textových zpráv byl v kontaktu s mladou ženou, které se dotazoval na sexuální praktiky a domlouval si s ní schůzku. Na tu jel navíc služebním autem. Vydával se prý tehdy za lékaře. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)