Most v Bohumíně je hotov, doprava bude zase plynulá

Bohumín – Novou část postupně rostoucího obchvatu dostal Bohumín. Most přes železniční trať v městské části Skřečoň přispěje k odvedení dopravy z města, poslouží i jako přivaděč k dálnici D1 z velké části Karvinska. Pro Bohumín znamená jeho dokončení především úlevu od uzavírek, které stavbu provázely. Most dnes slavnostně otevřeli zástupci města, ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic, řidiči ho budou moci využívat od soboty.

Po novém mostě přes železniční trať v Bohumíně prochází silnice I/67, která vede od hranic s Polskem u Bohumína do Českého Těšína. Pro obyvatele části města a také pro projíždějící řidiče však byla doba výstavby utrpením. „Končí největší dopravní omezení ve městě za poslední léta. Výrazně to ulehčí dopravě ve směru od Karviné a městské části Skřečoň,“ shrnula bohumínská mluvčí Lucie Balcarová.

Nový most je dlouhý 100 metrů a váží 650 tun. Zavěšená konstrukce se skládá ze čtyř mohutných pylonů a 56 ocelových prutů. Stavba mostu včetně dálničního přivaděče má stát celkem 870 milionů korun.

Dokončení mostu museli Bohumínští vybojovat. Minulý ministr dopravy Vít Bárta totiž chtěl jeho stavbu přerušit. Stalo se tak loni v srpnu, když už byl mimo provoz původní skřečoňský most, a ten nový byl rozestavěn. „Bohumínští se proti rozhodnutí vzbouřili, za deset dní se pod petici za jeho dostavění podepsalo přes deset tisíc lidí a ministr stavbu nakonec opět povolil,“ připomněla mluvčí Balcarová. Stavba se však protáhla, a trvala tak téměř dva roky.

Výstavba bohumínského obchvatu bude pokračovat dále. Na most ze Skřečoně naváže další úsek v severní části města, hotov by měl být v létě příštího roku.