Bendl se stal staronovým šéfem středočeské ODS

Kladno – Středočeská ODS má nového lídra. Je jím její staronový šéf Petr Bendl. Na zmíněný post kandidoval i někdejší šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř. Ten tvrdí, že situace ve straně není nijak zvlášť napjatá. Dle jeho slov nebylo podstatné, jak dnešní volba dopadla, žádný rozvrat ve vládě ani v ODS prý nenastane. Tluchoř to řekl před zahájením sněmu. Z jeho vyjádření také vyplynulo, že nebude v příštím roce kandidovat na post hejtmana. Podle informací ČTK byl výsledek volby těsný, Bendl získal 74 hlasů, Tluchoř 68.

Dosavadním šéfem vlivné středočeské ODS je Petr Bendl. Část regionální organizace však podporovala protinečasovský postoj někdejšího šéfa poslanců ODS Tluchoře. Na straně Tluchoře byl třeba Ivan Fuksa, jehož Bendl z rozhodnutí premiéra Petra Nečase minulý týden vystřídal ve funkci ministra zemědělství. Nečas podle některých informací v týdnu objížděl oblastní sněmy ve středních Čechách, aby před volbou pozici Tluchoře oslabil.

Dnešnímu regionálnímu sněmu v Kladně předcházela rozhodování oblastních sdružení, která nominovala kandidáty do vedení organizace. Bendl získal o jednu nominaci víc. Kromě zvolených delegátů na dnešním sněmu hlasovali někteří členové strany, kteří do dosavadního nominačního procesu nezasáhli.

Bendla podporoval i premiér Nečas

Bendl post předsedy středočeské ODS obhájil podruhé za sebou. V této funkci je od roku 2007, kdy vystřídal Vlastimila Tlustého. Po svém dnešním zvolení delegátům oznámil, že v příštím roce nebude kandidovat na post hejtmana a že se vzdává svého mandátu ve středočeském zastupitelstvu. „Středočeská ODS by měla být pevným a stabilním článkem strany. Kdykoli se objeví nějaké problémy, měli bychom si je vyřešit uvnitř a nekritizovat premiéra na tiskových konferencích,“ řekl staronový předseda středočeské ODS Petr Bendl.

Předseda vlády Petr Nečas novinářům řekl, že se netajil tím, že podporuje Bendla. O vedení kraje ale podle něj rozhodovali samostatně delegáti v tajné volbě, a nikoliv předseda strany. „Jsem rád, že Petr Bendl obhájil své předsednictví. Jako předseda regionu a lídr kandidátky dovedl středočeskou ODS k volebnímu vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny, jeho obhajobu této pozice považuji za přirozenou a správnou,“ řekl novinářům Nečas.

Petr Bendl

  • Narodil se 24. ledna 1966 v Kladně
  • Vystudoval VŠ strojní a textilní v Liberci, obor konstruktér víceúčelových obráběcích strojů
  • Od 6. října 2011 zastává funkci ministra zemědělství, od 29. května 2010 je poslancem, člen hospodářského, kontrolního a petičního výboru a předseda středočeské organizace ODS
  • V roce 1990 krátce pracoval jako hasič, poté nastoupil do kladenského okresního úřadu a v roce 1992 přešel do Městského úřadu Kladno jako vedoucí oddělení rozvoje města
  • V letech 1994–1998 byl starostou města Kladno, 2000–2008 hejtmanem Středočeského kraje
  • Členství v politických stranách: do ODS vstoupil v roce 1992; v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou strany; od listopadu 2007 je předsedou ODS ve Středočeském kraji
  • Je třikrát rozvedený; má dva syny z prvního manželství