Vodník v Českém Krumlově uzamkl Vltavu

Český Krumlov – V Českém Krumlově dnes vodník se svou pomocnicí symbolicky uzamkli zlatým klíčem Vltavu na tři západy. Pro vodáky se řeka opět otevře až příští rok na jaře. Kolem 25 kajaků, kanoí a raftů se pak vydalo na na 12 kilometrů dlouhou plavbu do Zlaté Koruny. „Je to docela slušný počet, akce má teprve nultý ročník a navíc ráno bylo pod nulou,“ řekl Jaroslav Lhotský z organizačního týmu. Přestože symbolické odemykání a zamykání řek se děje pravidelně na řadě českých vodáckých řek, odemykání Vltavy mělo svou premiéru až letos na jaře.

„Odemyká se kdejaká malá říčka, ale na Vltavu se zapomnělo. To nám bylo líto, Vltava je v podstatě vodácká královna,“ dodal Lhotský. Dnešní akce by podle něj měla založit každoroční tradici. 

Vltava má přes léto velkou návštěvnost díky stálému průtoku, který je dán lipenskou přehradou. Vodáci většinou vyplouvají z Vyššího Brodu, dostanou se skoro až do Českých Budějovic. Plavba jim trvá čtyři až pět dní. 

Vltava je 430 kilometrů dlouhá. Z Vyššího Brodu protéká krásnou zalesněnou krajinou s mnoha historickými památkami. Dnes už prakticky všechny sjížděné úseky lemuje hustá síť hospůdek, kiosků a kempů.