Běšiny hostily sraz škodovek

Klatovy – Přes dvě stě vozů značky Škoda se dnes sjelo do Běšin nedaleko Klatov. Jednalo se o jubilejní dvacáté setkání majitelů vozů, které byly vyrobeny v Mladé Boleslavi nebo v Kvasinách. Vedle sebe tu stály historické i různě upravené novější skvosty.

Elegantní Felica Cabrio, legendární „erka“, „embéčka“, ale i novější fabie nebo favority. Západočeské Běšiny se opět staly místem nejnaleštěnějších karoserií, nejvyladěnějších motorů a nejoriginálnějších úprav. 

Z více než dvou set aut s okřídleným šípem ve znaku byly nejvíce zastoupeny elegantní Škody 110 R Coupé a Škody 120. Mezi nimi se ale našly i unikáty jako třeba Favorit kabriolet. „Auto už mám šestnáct let a trávím na tom tak nějak víkendy. Jezdím do garáže jako na chatu,“ řekl Pavel Kotala, majitel Škody 110 R Coupé. 

Sraz škodovek v Běšinech se v průběhu let stal mezi vyznavači těchto aut natolik prestižním, že někteří majitelé tu veřejnosti poprvé představí svůj právě zrenovovaný nebo čerstvě upravený vůz.

Roman Schavel, hlavní organizátor srazu: 

„Když jsme začínali, tak v jádru každý přijel autem, které zrovna měl po ruce, dnes už jsou na tom ti kluci tak, že vyloženě kvůli Běšinám ty auta dělají – dávají to dohromady.“

Někteří z účastníků vyjedou jen, když jsou k tomu odpovídající podmínky. „Musí být vynikající počasí, malá vlhkost a minimálně týden hezky,“ konstatoval Milan Stulík, majitel Škody Octavia, ročník 1961. Další sraz majitelů a nadšenců škodovek se tu uskuteční příští rok na jaře.

Běšiny hostily sraz škodovek (zdroj: ČT24)