Na Karlovarsku bojují se zloději dřeva

Karlovy Vary – Lesní společnosti v Karlovarském kraji bojují se zloději palivového dřeva. V Kraslicích kvůli tomu pořídili několik fotopastí. Počet krádeží roste úměrně s cenami energií i samotného dřeva. „Jsou to odvážlivci, kteří se nebojí krást i za bílého dne. Devadesát procent se ale odehrává za tmy, nejvíc se kradou dvoumetrové výřezy,“ řekl jednatel Městských lesů Kraslice Karel Bělohlávek.

Na Kraslicku kvůli tomu v lesích rozmístili takzvané fotopasti, které pomáhají zloděje odhalit. Zařízení snímky uloží nebo pošle přes mobilní síť na email. Lesní společnost pak zlodějům vystavuje účet, ani jeden případ zatím nemusel řešit soud. Každý obviněný nakonec zaplatil.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle lesníků přibývá počet krádeží v souvislosti s narůstajícími cenami energií. Zdražuje se ale i palivové dřevo. Za posledních pět let jeho cena stoupla o sto procent. Přesto je to stále jedna z nejlevnějších variant vytápění, a tak se dobře prodává. „Před šesti lety jsme za rok prodali kolem 500 metrů, v letošním roce to bude 3 tisíce, takže je to opravdu enormní nárůst,“ podotkl ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary Evžen Krejčí.

Aktuální ceny palivového dřeva jsou v západních Čechách od 500 korun za prostorový metr smrku až po 1 200 korun za buk.