Pacienti si chválí nemocničního kaplana v Novém městě na Moravě

Nové město na Moravě – Pacientům novoměstské nemocnice je velkou oporou evangelický farář Vojtěch Hrouda. Pracuje tam na plný úvazek a zájem o jeho služby je veliký. Pravidelně též dochází například i do Léčebny dlouhodobě nemocných na Buchtově kopci. Teď bude pomáhat coby terapeut i zdravotnímu personálu. „Lidé potřebují mluvit o svých starostech, problémech, vážných věcech,“ říká o své práci kaplan Hrouda s tím, že by byl rád, kdyby v každé nemocnici byl farář.

Hana Vytvarová si zlomila ruku, při operaci ji postihla mozková příhoda. Ze zoufalství na mysli ji dostal právě kaplan Vojtěch Hrouda. „Chodí jednou za týden, někdy i dvakrát, to já se strašně těším. Je to vzácný člověk, mně strašně pomohl,“ chválí kaplana pacientka LDN na Buchtově kopci. 

Novoměstská nemocnice přišla s nápadem zaměstnat kaplana na plný úvazek před čtyřmi lety. Spolupracuje s lékaři i sestrami a právě u nich získává podněty, za jakými pacienty se vydat a co potřebují. 

Službu pacientům, příbuzným i pozůstalým nemocnice nabízí zdarma, a to během pracovního týdne, ale i o víkendech a svátcích. 

Ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková má představu, že by kaplan ve spolupráci s psychologem připravoval skupinové terapie i pro zaměstnance nemocnice. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)