Krnovská nemocnice zrušila téměř stovku lůžek

Krnov (Bruntálsko) – Krnovská nemocnice zrušila asi stovku lůžek. Omezila se především lůžka následné péče. Podle nemocnice byla neefektivně využívána nebo zdvojovala kapacitu, kterou pro hospitalizaci poskytovala i jiná pracoviště. Nemocnice zredukovala také počty lůžek na jednotlivých akutních odděleních. Nově také nabízí pacientům více komfortu ve zřízených nadstandardních jednolůžkových pokojích.

„Po této optimalizaci budeme mít celkem 540 lůžek, z toho 320 v akutní a 220 v následné péči. To je kapacita, která naprosto vyhovuje potřebám našich pacientů a současně umožňuje nemocnici, aby hospodařila se ziskem, což se také už nyní děje,“ upřesnil ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Nemocnice zrušila 65 lůžek následné péče a 29 akutních

Lůžka následné péče se rušila v Odborném léčebném ústavu tuberkulózních a respiračních nemocí na Ježníku. Léčebna měla podle mluvčí nemocnice Evy Kijonkové svůj význam před 30 lety, kdy se v ní s respiračními a plicními chorobami léčila řada zaměstnanců ostravských dolů a hutí. S útlumem těžkého průmyslu i zpřísněním pravidel bezpečnosti práce v provozech tohoto typu ubývalo na Ježníku pacientů a provoz byl ztrátový.  

Vstup Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Plicní oddělení má kvalitní, akreditované a vysoce odborné zázemí v naší nemocnici v Krnově. Právě tam jsme tedy soustředili jak zařízení k léčbě, tak lékaře a zdravotnický personál z Ježníku. Sociální a ošetřovatelská lůžka, plus personál k nim, jsou centralizována do naší odloučené nemocnice ve Městě Albrechticích,“ uvedl Václavec. Nemocnice tak ve Městě Albrechticích využila bývalé plicní oddělení, které bylo už čtyři roky prázdné.