Další napětí na Ústecku: Po rvačce skončili dva muži v nemocnici

Ústí nad Labem – Policie vyšetřuje páteční napadení v ústecké městské části Mojžíř. Dva muži po něm skončili v nemocnici. Údajně je napadli Romové. Policie ale podle ústecké policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové zatím neví, co přesně se stalo. Romové i muži v nemocnici uvádějí rozdílné verze pátečního incidentu. Policie proto žádá o pomoc všechny případné svědky.

„Kriminalisté v současné době vyšetřují, jak k celé události došlo a co jí předcházelo,“ řekla Hyšplerová s tím, že nemůže potvrdit ani vyvrátit rasový podtext útoku. Podle první skupiny svědků zaútočila na dva muže skupina Romů. Na parkovišti před domem, kam se dvojice vracela z oslavy narozenin, je prý bezdůvodně napadli tři Romové s nožem, později se k nim přidali dva další se železnou tyčí.

Jeden z mužů skončil v nemocnici s otřesem mozku, ranou na hlavě, zlomeninou ruky a zápěstí a pohmožděninami po celém těle. „Jeho zranění odpovídala poměrně silnému agresivnímu útoku,“ řekl dnes mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Muže dnes z nemocnice propustí do domácího ošetřování. Druhý napadený byl v pátek ošetřen ambulantně, po ráně do hlavy si však prý nic nepamatuje.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Romové to ale popírají a v domě, kde se údajně po incidentu útočníci schovali, prý nikdo nic neviděl ani neslyšel. Podle serveru Romea.cz naopak jiní svědkové viděli utíkat romské manžele a jejich syna před mužem s nožem, který jim prý nadával a vyhrožoval smrtí. Večernímu napadení dvou mužů několika Romy měl předcházet další útok. Dva muži ozbrojeni mačetami a noži prý napadli jednoho Roma a jeho vnuka. „Dnes jsem měla v ruce úřední záznam, kde podávali oznámení děda s vnukem, že byli napadeni v 17 hodin v Mojžíři dvěma muži ozbrojenými noži a mačetami,“ napsala na sociální síti Lenka Jaremová, místostarostka městské části Neštěmice, pod kterou Mojžíř spadá.

Radnice další vážné konflikty nečeká

Událost ale život na sídlišti nijak viditelně nepoznamenala. Starostka čtvrti Ústí nad Labem - Neštěmice Miloslava Válková (Strana sportu, zdraví, prosperity) věří, že šlo pouze o ojedinělý konflikt. Mojžíř, kde sama bydlí, lze podle ní navíc jen těžko označovat za budoucí ghetto. Vzhledem se neliší od jiných sídlišť ve městě, radnice navíc do jeho úprav v poslední době investovala 70 milionů korun. Celé sídliště bude podle starostky už brzy i pod dohledem kamer. „Nezpozoroval jsem mezi místními, že by tady docházelo k nějaké nevraživosti,“ řekl ČT Josef Kostelecký ze společnosti Člověk v tísni, která má v Mojžíři nově své sídlo.