Kontroly řidičů se opět zaměřily na alkohol

Nový Jičín – Dopravní policisté po měsíci opět kontrolovali řidiče. Zaměřili se přitom na alkohol. Během tří hodin zkontrolovali stovky řidičů směřujících do Nového Jičína. Výsledky byly oproti dřívějším akcím příznivé. Jen pěti řidičům naměřili alkohol v krvi, a to do 1 promile. Organizace BESIP navíc kontrolované upozorňovala na výměnu pneumatik před zimou.

Policisté kontrolovali všechna auta směřující do města, a to od pěti hodin ráno. Podle vedoucího dopravního inspektorátu PČR Nový Jičín Jaromíra Steculy bylo na místě 16 policistů. Zaměřili se především na dechové zkoušky a během tří hodin odhalili 5 řidičů s alkoholem do 1 promile. Tři případy se kvůli velmi nízkým hodnotám ani projednávat nebudou. 

Od loňského listopadu, kdy komplexní akce na alkohol začaly, šlo už o sedmnáctou kontrolu. Policisté si pochvalují, že počty přistižených klesají. „Už je to známá akce a samozřejmě že se dostavují výsledky. Po roce vidíme, že dochází stále k menšímu počtu dopravních nehod pod vlivem alkoholu,“ dodává Stecula.

Kromě kontroly na alkohol policisté také upozorňovali řidiče na výměnu pneumatik před zimou. Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích totiž zavádí od počátku listopadu povinnost použít zimní pneumatiky v případě, že se na silnicích dá očekávat sníh a led. Podle odborníků by ale motoristé raději neměli spekulovat a v předstihu přezout. Na novinky v zimní výbavě chtějí policisté z Novojičínska upozornit ještě jednou. Na konci října chystají speciální akci pouze na pneumatiky.