Policie pátrá po muži, který se pokusil znásilnit nezletilou

Ostrava - Policisté v Ostravě pátrají po násilníkovi, který se před měsícem pokusil znásilnit čtrnáctiletou dívku. Kriminalisté zveřejnili informace o zločinu až nyní společně se záběry bezpečnostních kamer. Podle psychologů a sociálních pracovnic nesou za incident zodpovědnost rodiče dívky, kteří ji nechali jít samotnou nočními ulicemi.

Záběry z bezpečnostních kamer prozradily, že násilník s kšiltovkou na hlavě sledoval svou oběť několika ulicemi. Čtrnáctiletá dívka, která se před půlnocí vracela z kroužku domů, se při přepadení bránila. Muž jí sahal na genitálie, při následné potyčce spolu spadli na zem. Bránila se tak intenzivně, že na místě zůstaly její boty," uvedla mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková. Jeden z obyvatel domu zaslechl dívčin křik a zavolal policisty.  

Ani po měsíci pátrání policisté zatím netuší, kdo chtěl dívku znásilnit. Žádají proto kohokoli, kdo by poznal muže na snímku z bezpečnostní kamery, aby kontaktoval linku 158.

Rodičům 14leté dívky, která šla před půlnoci sama po ulici, žádný postih nehrozí. Zákon o ochraně dětí ani zákon o rodině neřeší, kdy má být dítě doma. Za to zodpovídají rodiče. „Přesto tyto události můžeme řešit, podmínkou ale je, abychom dostali podnět,“ říká mluvčí Úřadu městského obvodu Ostrava - Jih Michael Kutty. Kriminalisté teď také spoléhají na analýzu vzorku DNA, který útočník nechal na dívčině oblečení.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)