Jakubec a Kohout se vzájemně žalují

Ústí nad Labem – Krajský radní Petr Jakubec a Lukáš Kohout, organizátor demonstrací ve Varnsdorfu, falešný asistent senátora Jana Kavana, se budou vzájemně žalovat pro pomluvu. Kohout dnes žalobu podal k soudu, chce 100 tisíc korun, potvrdila to mluvčí ústeckého krajského soudu. Jakubec zase podle svých slov chystá do týdne žalobu na ochranu osobnosti a trestní oznámení.

„Na žalobě už s právníky pracujeme. Podám nejen žalobu na ochranu osobnosti, ale i trestní oznámení. Bylo mi doporučeno, že to tak bude lepší,“ řekl radní. Dokumenty by prý měly být připravené k podání do týdne. Kohout tvrdí, že si jej Jakubec najal na „špinavou práci“. Jakubec to popírá. Kohout už žalobu na ochranu osobnosti dnes u Krajského soudu v Ústí nad Labem podal. „Můžu potvrdit, že žaloba k soudu dorazila. Požaduje 100 tisíc korun jako odškodné,“ potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková.

Kohout se cítí být poškozený výroky radního Jakubce. Jedním z nich měl být i páteční výrok, podle kterého je obvinění, že si Kohouta najal na „špinavou práci“, součástí politického boje. „Jsem o tom stoprocentně přesvědčený, někdo ho k tomu zřejmě motivoval,“ řekl Jakubec. 

Kohout tvrdí, že jej Jakubec platil 

Kohout v sobotu novinářům řekl, že by měl Jakubec rezignovat na svou funkci. V sobotu novinářům ukázal obálky, v nichž údajně od Jakubce dostával peníze. „Rád je poskytnu soudu ke grafologickému rozboru a sejmutí otisků,“ řekl novinářům Kohout. Na dvou obálkách je číslo měsíce, roku a nápis „Lukáš Kohout“. Radní ho údajně platil už od listopadu loňského roku, dostával prý měsíčně víc, než je minimální mzda. Jakubec se ale nařčení brání. „Mohu vyloučit, že bych ho někdy financoval, platil nebo nějakým způsobem sponzoroval,“ řekl.

Oba muži žijí ve Varnsdorfu na Děčínsku, podle Kohouta se znají už 15 let. Kohout tvrdí, že měl pro radního vyjednávat se studenty, kteří nechtěli slučování děčínských středních škol. To v médiích potvrdil i zástupce studentů. Společně s Jakubcem se prý také snažil vylepšovat situaci bývalé ředitelky Evy Bulasové na litoměřickém gymnáziu. Údajně zařídil, aby se na jejích dveřích našla přibitá mrtvá kočka, z čehož Bulasová obvinila své odpůrce. Společně měla trojice také plánovat instalaci odposlechů na škole, což MF DNES potvrdil zástupce firmy, která měla zakázku realizovat. Proti bývalé ředitelce Bulasové několik měsíců protestovali studenti, rodiče i část učitelů, po protestu v první školní den nakonec sama rezignovala. Ředitelka se podle kritiků zbavovala nepohodlných učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy, především členů odborů. Zmínění učitelé ředitelku v minulosti několikrát kritizovali za údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)