Jízdné na Moravě podraží

Ostrava - V Moravskoslezském kraji podraží od nového roku některé druhy jízdného. O případném zvýšení cen jedná Ostrava i Moravskoslezský kraj. Důvodem je zejména chystané zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent. Právě v těchto dnech politici rozhodují, kolik vydají na dopravu ze svých rozpočtů kraj a města a kolik zaplatí cestující.

Autobusoví dopravci v Moravskoslezském kraji žádají na příští rok o 20 milionů korun více než dosud. Hejtmanství musí rozhodnout, zda sáhne do svých rezerv nebo schválí zdražení jízdenek. „Zatím jsou ve hře dvě varianty, zdražit jízdné o dvě až čtyři procenta, nebo rozdíl uhradit z rozpočtu kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Miroslav Novák. Podle propočtů druhého největšího dopravce v kraji by v tom nejhorším případě podražila cesta příměstským autobusem v každém tarifním pásmu asi o jednu korunu. Tam, kde dopravce navíc zajišťuje i městskou hromadnou dopravu, je situace údajně lepší.

„Máme informace, že tam, kde je MHD, ten rozdíl po navýšení DPH zřejmě pokryjí města, takže to cestující nepocítí. U příměstských linek, které dotuje krajský úřad, se bude ještě dále jednat,“ řekl ředitel osobní dopravy ČSAD Frýdek-Místek, Karviná a Havířov Jakub Vyvijal.

Největší zdražení zřejmě čeká cestující v Ostravě. Dopravní podnik bude v příštím roce potřebovat zhruba o 100 milionů korun více než letos. Město mu teď na provoz přispívá jednou miliardou korun ročně. „Bohužel musíme zdražit, ale hledáme variantu, která by co nejméně bolela cestující. Některé druhy jízdenek bychom nechtěli zdražit vůbec,“ tvrdí náměstek primátora Ostravy Aleš Boháč. Poslední slovo k cenám jízdného řekne valná hromada společnosti Koordinátor ODIS. O tom, o kolik případně podraží, rozhodne zřejmě koncem listopadu.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)