Klaus: Stát musí pomáhat městům s opravami objektů po armádě

Terezín - Stát musí pomáhat městům s opravami a využitím objektů, které zůstaly po armádě. Neznamená to ale, že obce budou pouze žádat peníze od státu. Prohlásil to prezident Václav Klaus v Terezíně na Litoměřicku, který byl jeho druhou zastávkou na dnes zahájené třídenní návštěvě Ústeckého kraje. V programu má dále zastávku v Litoměřicích, Ústí nad Labem, Mostě nebo Žatci. S manželkou Livií se naopak nepodívá na Šluknovsko, které už delší dobu trápí sociální nepokoje.

„Všechna města se snažila vystrčit armádu, když se tak stalo, najednou se jim to nelíbilo,“ uvedl Klaus. „To je druhá strana mince, armádu jsme zmenšili a neustále jí škrtáme rozpočet, myšlenka, že by měla peníze na opravení objektů, je iluzorní, nerealistická,“ myslí si prezident, který se svěřil občanům, že byl v Terezíně 56 dní na vojenském cvičení.

Z někdejší josefínské pevnosti, která za druhé světové války sloužila německým nacistům jako židovské ghetto, zmizel poslední voják v roce 1996, od té doby město chátrá. Podle Václava Klause je ovšem vidět, že se ve městě mnoho věcí mění k lepšímu. O to se snaží především starostka Růžena Čechová.

„Loni jsme podepsali smlouvu na dotaci půl miliardy korun, z níž opravíme opuštěné vojenské objekty, chceme oživit památky, zřídit dělostřelecké muzeum. Protože Terezín navštíví ročně 300 000 lidí, chceme využít tohoto potenciálu a zatáhnout návštěvníky do města, které není jen památkou utrpení, ale je tu i co ukázat jiného,“ konstatovala starostka.

Z Terezína Klaus míří do Litoměřic, zde se sejde s biskupem Janem Baxantem. Prezident dnes také pohovoří se starosty obcí nedostavěného úseku dálnice D8, která spojí Prahu s krajským městem a Saskem. Už od 90. let vedou ekologičtí aktivisté spory se státem o její trasu přes České středohoří, kde je nyní hustý automobilový provoz. Dostavbu asi 16,4 kilometru dálnice za zhruba 12 miliard korun poslední dobou komplikují také administrativní průtahy.

Do programu se vešla i autogramiáda knih Klause, návštěva ústecké nemocnice i univerzity, cesta do Mostu, chmelařského města Žatce a průmyslové zóny Triangle. Prezidentský pár část třídenního pobytu stráví odděleně.

Klaus: Proti sociálním nepokojům je třeba nemilosrdně zasáhnout

Do Šluknovského výběžku, kde panuje od poloviny srpna napětí, se prezident nepodívá. K situaci v sociálně vyloučených lokalitách na severu Čech se Klaus vyjádřil v Karlových Varech, kde řekl, že proti nepokojům „musí stát nemilosrdně zasáhnout, zasáhnout silou“. Ústecký kraj se proti tomu ohradil a naopak se na stranu neextremistické části demonstrantů postavil.