Houbař zkolaboval v lese, přežil pět dní s litrem vody a tyčinkou

Olešná (Tachovsko) - Jan Kandrlík z Olešné na Tachovsku přežil pět dní v lese pouze s litrem vody a jednou čokoládovou tyčinkou. Zkolaboval minulé pondělí ráno, když šel na houby. Desítky policistů, hasičů a dalších dobrovolníků hledaly pětapadesátiletého muže celý týden, najít se jim ho však nepodařilo. Muž se v sobotu nad ránem vrátil domů sám. Další dny strávil v nemocnici.

„Byl natolik vysílený, že musel být převezen do nemocnice,“ uvedla Dagmar Jiroušková z tachovského ředitelství policie. Podle ní policisté muže zatím ještě podrobněji nevyslechli. Čekají, až jim to povolí ošetřující personál. Budou chtít ukázat místo, kde přečkával. 

Kandrlík, profesí umělecký kovář, se podle zjištění Práva měl vydat směrem k nedalekým jezírkům. V půli cesty údajně zkolaboval, zvracel a došly mu síly. Mobil údajně zapomněl doma, nemohl se proto dovolat pro pomoc. Lehl si tedy na zem a čekal, zda mu bude líp. „S sebou měl jen jednu čokoládovou tyčinku a petku s vodou,“ řekl Právu zdroj, který zná detaily případu.

Reportáž Davida Blažka a Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Je téměř zázrak, že přežil, zabít jej mohlo i počasí. Do lesa vyrazil jen v montérkách. Místo, kde muže slabost postihla, se nachází v podhůří Českého lesa. „Začátkem minulého týdne v této lokalitě nepřetržitě pršelo 24 hodin a foukal studený vítr. Od čtvrtka se začalo vyjasňovat a teploty šly rapidně dolů. Rána už byla mrazivá,“ uvedl Ivo Bohman z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni. Kandrlík je stále v nemocnici ve Stodě. „Ke zdravotnímu stavu pacienta se nemohu vyjadřovat bez jeho písemného souhlasu,“ reagoval na dotaz Práva ředitel nemocnice Jiří Suda. Podle oslovených lékařů je z medicínského hlediska možné, aby člověk takovou situaci přežil, pokud má zajištěný alespoň minimální potřebný přísun tekutin.

Další houbař se dnes zratil v Beskydech, pátrá po něm vrtulník

Po muži ve věku 83 let pátrá v Beskydech policie ve spolupráci s hasiči. Muž vyrazil ráno spolu se svými příbuznými na houby a ztratil se jim z dohledu. Policii zalarmoval důchodcův syn, podle kterého se jeho otci určitě něco stalo. „V poledne měl muž dorazit na smluvené místo, ale nestalo se tak. Jeho syn to nahlásil na obvodním oddělení policie v Nošovicích,“ informoval mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk. Policie ještě před setměním zorganizovala pátrací akci, na místo vzlétl i vrtulník. Muž dosud nebyl nalezen.