Firma prý hnojí i mrtvými slepicemi, obyvatele moří pach a brouci

Lipová (Chebsko) – Obyvatelé Lipové tvrdí, že sypký materiál, který místní zemědělská firma rozváží po polích jako hnojivo, obsahuje i živočišné zbytky. Hovoří o uhynulých slepicích, stěžují si na šířící se zápach i přibývání obtížného hmyzu. Obávají se i o čistotu vody ve studních. Odpovědný kontrolní úřad došel k obecnému závěru, že se jedná o legálně používané statkové hnojivo z drůbežárny.

Hromady statkového hnojiva rozváží po polích zemědělská firma už druhý rok. Podle výpovědí místních lidí ho sem naváží desítky kamionů. Že se nejedná pouze o slepičí trus, potvrzují i zaměstnanci firmy. Řidič nakladače přiznal pro ČT, že se v materiálu objevují i vajíčka a slepice. „Dokonce i živou jsem tam našel,“ dodal.

Josef Svoboda z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského: „Tyto materiály nemůžou být obsaženy ve statkových hnojivech. Po příjezdu na místo šetření bylo zjištěno, že na uvedených pozemcích se již materiál nenachází a byl již zapraven na uvedené pozemky.“

Lidé v Lipové, Hroznatově i na dalších místech, kde firma hospodaří, se opakovaně obracejí na obecní úřad i na odbor životního prostředí v Chebu. Jedna z obyvatelek řekla, že navezený materiál ležel poblíž jejího domova několik dní, během kterých se u ní doma i u lidí v sousedství objevili „malí černí brouci.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Naváží to ve velkém množství vždycky několik kamionů najednou, vysypou to na jedno místo a někdy se stává, že tam to hnojivo, nebo jak tomu budeme říkat, leží třeba měsíc a hrozně páchne,“ popisuje trable starosta Lipové Petr Klír (Nez). Německý majitel české agrární společnosti ale odmítá vůbec hovořit o tom, čím pole hnojí.