Petřvald trpí kvůli chybějícímu mostu náporem aut

Petřvald – Kvůli nedávné nehodě kamionu museli silničáři neplánovaně zbourat most na vytížené komunikaci z Ostravy do Příboru. Až do konce roku musí motoristé počítat s objížďkami přes okolní obce. O demolici rozhodl statik. Zvýšené náklady bude Ředitelství silnic a dálnic požadovat ze zákonného ručení provozovatele kamionu.

Petřvaldem na Novojičínsku už od soboty projíždějí tisíce automobilů denně. Objížďka stavby mostu na silnici první třídy přidělává místním vrásky na čele. „Tuto komunikaci přecházejí děti ze školy, což je nebezpečné. A samozřejmě je to nebezpečné i pro ostatní občany, protože ta silnice je opravdu hodně zatížená provozem,“ stěžuje si starosta Petřvaldu Zdeněk Pexa.

Příčinou problémů je most na hlavní silnici mezi Ostravou a Příborem, který se měl původně rekonstruovat po polovinách se zachováním provozu. Čáru přes rozpočet ale před dvěma týdny udělala nehoda kamionu. Nákladní souprava narazila v noci na pondělí 3. října do právě opravované části mostu. Řidič utrpěl těžké zranění, podle policistů jel příliš rychle. Nehoda navíc způsobila ekologickou havárii, z kamionu vyteklo 900 litrů nafty. Tehdy ale ještě nikdo netušil, že následky budou mnohem větší. Minulý týden most prohlédl statik a jeho verdikt byl jednoznačný – bude se bourat.

„Při nehodě došlo k poškození dvou čelních nosníků a byla tím narušena statika mostu. Bylo nutno částečně jej zdemolovat a nyní se bude stavět nová vodorovná konstrukce mostu,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Nákladní doprava je teď v obou směrech vedena přes dálnici D1, osobní automobily mohou projíždět z Ostravy přes obec Petřvald, v opačném směru přes obec Brušperk.

Oprava původního mostu měla stát pět milionů korun. Demolice a výstavba nového bude dvakrát dražší. Ředitelství silnic a dálnic ujišťuje, že stát zvýšené náklady platit nebude. „Úhradu rozdílu budeme požadovat po pojišťovně v rámci zákonného ručení vozidla, které způsobilo škodu,“ potvrdila Nina Ledvinová. Nový most má být aspoň provizorně zprůjezdněn už na přelomu roku. Definitivní dokončení se plánuje na jaro.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)