Sezimovo Ústí odstaveno od tepla a teplé vody

Tábor – Víkendová porucha potrubí odřízla od tepla a teplé vody polovinu obyvatel Sezimova Ústí. Zahřáli se znovu až dnes. Městu to může přinést jen další problémy. I přesto, že se jedná o první velkou havárii, znovu se oživily spory, které před deseti lety provázely rekonstrukci tepelných rozvodů.

Hotel, školy, internát a desítky domácností zůstaly o víkendu bez tepla a teplé vody. Problém se týkal všech, komu teplo a teplou vodu v Sezimově Ústí dodává firma  Energoinvest. „Jsem z toho nachlazená,“ uvádí jedna z obyvatelek Sezimova Ústí. „Je to velmi nepříjemná situace. Za teplo a teplou vodu platíme, takže by si to majitelé měli dobře rozmyslet,“ dodává druhá.

Právě výrazné navýšení ceny tepla a nespokojenost občanů vedly před deseti lety až k výměně vedení radnice. „Radnice vybrala špatnou firmu, neznámou, zatíženou odbornými nedostatky. Pokud jsou na rozvodech tepla konstrukční nedostatky, tak to praskat bude, protože to prasklo už několikrát,“ upozorňuje bývalý starosta Sezimova Ústí Bedřich Beneš. 

Teplovod zrekonstruovala firma Energoinvest. Město teplovod firmě pronajalo až do roku 2015. „Omlouvám se, že vám nemohu poskytnout rozhovor. Naší prioritou je nyní obnova dodávek tepla v plném rozsahu,“ reagoval na pokus České televize o rozhovor ředitel firmy Jaroslav Kudrna. 

I jeden z největších odběratelů tepla, Centrum odborné přípravy, se od počátku obával závad a problémů. Dokonce se škola odvolávala proti kolaudačnímu rozhodnutí. „Naše obavy z nedodržení technologické kázně a z důsledků, které se ukazují právě teď, jsou na místě,“ upozorňuje ředitel Centra odborné přípravy František Kamlach. 

Do studených tříd v pondělí zasedlo osm set žáků a netopilo se ani na internátě. Během výuky chlad výrazně nepocítili, místo topení školu vyhřívalo více než pět set počítačů. Současná radnice považuje výpadek tepla za mimořádnou událost. V souvislosti s firmou Energoinvest řeší podle starosty jiný problém. Jestli po uplynutí nájmu zůstanou tepelné rozvody městu, nebo současnému provozovateli, který je opravil.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)