Táborská nemocnice vítá dětské pacienty s panenkami

Tábor - Dětské oddělení nemocnice v Táboře dnes dostalo plnou krabici bílých hadrových panenek. Malým pacientům zpříjemní pobyt v nemocnici a usnadní jejich komunikaci se sestrami a lékaři. Speciální hračky získalo oddělení v rámci mezinárodního projektu Panenka Kiwanis a s nimi i prvního dlouholetého sponzora.

Panenky nejsou jen lékem na smutek nebo pocit samoty. Díky nim i ty nejmenší děti dokáží lépe popsat, co je trápí nebo bolí. Sestřičky nebo lékaři jim zase snadno vysvětlí, co je čeká. Nový hadrový kamarád tak děti provede celou léčbou a po propuštění z nemocnice si svoji panenku odnesou s sebou domů.

Výjimečný význam má armáda bílých panenek pro celé oddělení. Je začátkem spolupráce s jeho vůbec prvním dlouhodobým sponzorem. „V loňském roce si vzpomněla jenom jedna firma. Kdybychom byli jako missky, tak bychom dostali těch darů víc,“ povzdechla si vrchní sestra Dagmar Kadlecová.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Je tu prostor, abychom mohli to oddělení podpořit a finančně i materiálně ho zkrášlit,“ potvrzuje dlouhodobou spolupráci prezident Kiwanis Clubu v Táboře Tibor Lévai. Většina malých pacientů nezůstává v nemocnici déle než čtyři dny. Právě pro děti ale platí ještě víc než pro ostatní, že čím delší je jejich léčba, tím důležitější je prostředí, v němž se léčí.