Vysočina chystá milionové dotace pro sociální služby, hrozil jim zánik

Havlíčkův Brod - Kraj Vysočina chystá další bezmála 4milionovou mimořádnou dotaci pro poskytovatele sociálních služeb. Kvůli krácení státních dotací by totiž jinak hrozilo výrazné omezení nebo zastavení jejich práce.

Občanské sdružení Benediktus se stará o mentálně postižené, v Modletíně na Havlíčkobrodsku nabízí i službu sociálně terapeutických dílen. Protože nedostalo dotaci od ministerstva práce a sociálních věcí, bez krajských peněz by hrozil zánik služby.

„My jsme řešili asi na 45 případů, které byly přímo ohroženy tím, že by tu službu musela sdružení omezit nebo úplně skončit,“ vysvětluje radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Petr Krčál.

Už od února žije ve velké finanční nejistotě také jihlavské Centrum pro rodinu a sociální péči. „Chybělo nám přibližně něco přes půl milionu korun, způsobilo to nezajištění programu, který poskytujeme. Hrozilo i zrušení všech programů,“ objasňuje ředitelka Centra Slávka Dokulilová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podává další informace: „Financování sociálních služeb je nastaveno jako vícezdrojové a je důležité, aby se na financování podílela také samospráva a uživatelé služeb,“ udáva mluvčí  MPSV Táňa Švrčková.

Z krajských peněz je zatím zajištěná činnost centra do konce letošního roku. Co bude dál, zatím nikdo neví. Zaměstnanci Centra se připravují na nejhorší, ředitelka naznačuje i možnost výpovědí po Novém roce.

Na zajištění sociálních služeb už Kraj Vysočina letos vydal z vlastního rozpočtu 85 milionů korun, což je o 10 milionů víc, než plánoval. Teď musejí zastupitelé schvalovat další bezmála 4milionové dorovnání.

Reportáž z Vysočiny (zdroj: ČT24)

„Normální to není, protože ten dotační systém by měl být postaven tak, aby zabezpečoval všechny služby,“ dodává radní Krčál.

Kvůli krácení státních dotací je teď podle radního nejvíc ohrožena oblast rodinné politiky a protidrogové prevence.