Olomoučané mohou relaxovat v univerzitních zahradách

Olomouc - Unikátní historické zahrady na městských hradbách v Olomouci se otevřely veřejnosti. Tzv. parkánové zahrady jsou součástí areálu Univerzity Palackého. Sloužit budou studentům. Zavítat do nich mohou ale také obyvatelé města i turisté. Na obnovu zahrad, která přišla na 12 milionů korun, získala vysoká škola peníze z fondů Evropské unie. Areál na městských hradbách patří v Česku k ojedinělým. Spolu s olomouckými parky je součástí zeleného prstence, který obepíná historické jádro města.

Čtveřice unikátních zahrad má bohatou historii. Nejprve sloužily biskupské kapitule, později klášteru nebo také jako zahradní rezidence olomouckých kanovníků. Když ale byla Olomouc v ohrožení, dupaly po dnešních zahradách boty vojáků. „Tyhle prostory byly hlavně účelové a obranné. Stála zde děla, ze kterých se střílelo dolů z hradeb,“ potvrdil Ladislav Daniel z katedry dějin umění Filozofické fakulty UP Olomouc. Historický vzhled zahrad se tak architekti snažili co nejvíce přiblížit její možné původní podobě. K inspiraci jim pomohly zejména kamenné prvky, klasicistní fontána a zdobené schodiště.

„Vytvořili jsme osovou středovou linii a na ni kolmé chodníčky, které rozčlenily prostor a daly základní tvar té dispozici,“ prozradila zahradní architektka Helena Horečková. Obnoveným zahradám chce vysoká škola vdechnout i společenský život. Kromě studentů se tudy budou moci procházet Olomoučané i turisté. Kdo chce, může tady mít třeba svatební obřad. „Chceme ukázat veřejnosti, jak ta univerzita žije a že to nejsou jen přísní vědci,“ říká rektor Miroslav Mašláň.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)