Lessy slíbil Šluknovsku 50 nových policistů

Rumburk – Policejní prezident Petr Lessy na dnešním jednání v Rumburku starostům přislíbil pro Šluknovský výběžek 50 nových policistů. Prozatím posílí hlídkovou službu ve Varnsdorfu, do budoucna budou základem slíbené speciální pořádkové jednotky se 170 členy, která by měla v Ústeckém kraji během následujícího roku vzniknout. Šluknovsko bude také častěji osobně navštěvovat. Region se v posledních měsících potýká se zvýšenou kriminalitou a spory starousedlíků s nově příchozími Romy. S některými starosty ze Šluknovska už se včera sešel prezident Václav Klaus.

„Starostům jsem přislíbil, že během měsíce listopadu dojde k posílení o 50 tabulkových míst hlídkové služby ve Varnsdorfu ze strany policejního prezidia. A těchto 50 míst bude zároveň prvním zárodkem vznikající speciální pořádkové jednotky v severních Čechách,“ řekl novinářům Lessy.

Policejní prezident byl naposledy ve Šluknovském výběžku 25. srpna. V regionu začalo působit 50 mužů z policejních pořádkových jednotek z Prahy či Brna. Ti podle policejního prezidenta v regionu zatím ještě zůstanou. Za jejich působení se podle Lessyho v regionu kriminalita sice nesnížila, podařilo se ji ale stabilizovat a policisté odhalili i věci, které by jim jinak nejspíš ani nebyly nahlášené.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Policisty starostové vítají

Do budoucna se počítá s tím, že pořádkoví policisté budou působit na větším prostoru, nejen ve větším městech Šluknovského výběžku. „Problémy s kriminalitou se podařilo stabilizovat v místech, kde působí tyto jednotky, ale došlo k vytlačení kriminality do míst, kde tyto jednotky nepůsobí,“ dodal. Působení příslušníků pořádkové jednotky kladně hodnotí i starosta Varnsdorfu Martin Louka (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst): „Určitě se zvýšilo bezpečí a pocit bezpečí. Chápeme, že to ale není napořád. Proto vítáme vznik pořádkové jednotky.“

Ta by se měla začít formovat v listopadu. „Pokud to nebudou policisté ze služebního poměru, tak si dovedu představit, že by k 15. listopadu nebo 1. prosinci mohlo dojít k nabírání nových zaměstnanců speciálně k tomuto policejnímu útvaru,“ předpověděl Lessy. Než bude mít jednotka finálních 170 členů, bude to podle něj trvat rok i více.

Do té doby budou policisté působit jako členové oddělení hlídkové policie ve Varnsdorfu, kde zatím pracuje 24 policistů. K nim od listopadu přibude těch slíbených 50 dalších. „Po vybudování zázemí se změní statut oddělení hlídkové služby na speciální pořádkovou jednotku. Ale já předpokládám, že ve Varnsdorfu to oddělení hlídkové služby bude půl roku až rok působit,“ dodal Lessy. Jednotka nemá mít sídlo přímo ve Šluknovském výběžku, ale v některém z větších měst Ústeckého kraje.

Protestní pochod ve Varnsdorfu
Zdroj: ČT24

Policejní prezident také starostům přislíbil, že bude za nimi do Šluknovského výběžku pravidelně jednou za měsíc nebo měsíc a půl jezdit. Garantoval také udržení stávajícího počtu policistů v hlídkové službě.