Karlovy Vary a ruský Rostov spojila nová letecká linka

Karlovy Vary - Karlovy Vary a ruský Rostov na Donu spojila ode dneška nová pravidelná letecká linka, kterou provozuje společnost Czech Connect Airlines (CCA). Mezi oběma městy bude zatím létat jednou týdně vždy ve čtvrtek. Zástupce CCA Hubert Pikl oznámil, že zhruba do tří měsíců by měla dosáhnout obsazenost letadel na trase mezi Karlovými Vary a Rostovem na 75 procent, což už je pro provoz linky rentabilní.

Pro CCA je to druhá pravidelná linka, jíž mezi lázněmi a Ruskem provozují. V březnu začal Boeing 737 firmy CCA létat jednou týdne mezi Karlovými Vary a Jekatěrinburgem. Pikl řekl, že je o tuto trasu značný zájem, a tak je vytíženost letadel 75 procent. Rostov s více než jedním milionem obyvatel, který je desátým největším městem Ruské federace, má odpovídající potenciál, aby byla linka obsazená a ekonomicky výhodná.

Karlovarské letiště figuruje i v dalších záměrech společnosti CCA, která nyní připravuje žádost o provozování další pravidelné linky mezi Karlovými Vary a některým z ruských měst. Do vyřízení všech záležitostí ale nechtěl být Pikl konkrétní. Usiluje také o spojení lázeňského města s některým letištěm v západní Evropě. „Linka na západ je náš prioritní cíl,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil (ČSSD).

V současnosti se létá na pravidelných linkách z Karlových Varů výhradně do Ruska. Třikrát týdně stroje ČSA míří do Moskvy, kam dvakrát týdne létá rovněž Aeroflot. Dvakrát týdně se dále létá do Petrohradu (ČSA a Rossiya), dvakrát do Jekatěrinburgu (CCA a Ural Arlines). Nyní nově přibyl Rostov a ČSA začnou od listopadu jednou týdně létat do Samary. Nové linky do Kyjeva a Baku byly letos po několika letech zastaveny.