Podvod bývalého zlínského rektora Hozy předán zastupitelství

Zlín – Policie podle zjištění České televize právě dokončila vyšetřování skandálu na zlínské Univerzitě Tomáše Bati. Tři její představitele navrhuje obžalovat z podvodu. Je mezi nimi bývalý rektor Ignác Hoza, odvolaný děkan Fakulty logistiky a krizového řízení v Uherském Hradišti Vladimír Mrkvička a také kvestor školy Alexander Černý. Tři obvinění muži podle policie věděli, že univerzita předloni neoprávněně přijala do neakreditovaných studijních oborů přibližně tisíc studentů a uvedla je pak neoprávněně v žádosti o státní příspěvek. Připravili tak stát o pět a půl milionu korun.

Původní suma, o které se hovořilo, byla sedm milionů korun, teď po skončení vyšetřování mluví o sumě nižší. Univerzita totiž nedostala neprávem žádanou částku celou, peníze přicházely postupně. Jakmile ministerstvo školství zjistilo, že něco není v pořádku, údajně přísun peněz zastavilo.

Spis k případu předala policie v těchto dnech státnímu zástupci. Ten se však nechtěl k celé kauze zatím vyjadřovat. Potvrdil pouze, že spis převzal a že jej musí velmi důkladně prostudovat. Pak teprve rozhodne, zda podá obžalobu. Spis je podle něj velmi obsáhlý.

Jana Bartíková, mluvčí Policie Zlínského kraje k případu podvodu na UTB (zdroj: ČT24)

Skandál jako nechtěný dárek dostala Univerzita Tomáše Bati na začátku roku k desátým narozeninám. Předloni totiž škola údajně neoprávněně přijala přibližně tisícovku studentů na neakreditované obory uherskohradišťské Fakulty logistiky a krizového řízení. A žádala stát o peníze. „Obvinění věděli, že studenti přijatí do neakreditovaných studijních programů budou zahrnuti do údajů, ze kterých se vypočítává příspěvek ze státního rozpočtu. A ten byl tedy neoprávněně navýšen o více než sedm milionů korun,“ uvedla na začátku roku Jana Bartíková, mluvčí Policie ČR Zlínského kraje. Hrozí jim tak až desetiletý trest odnětí svobody.

Ani jeden z obviněných se k případu nechtěl podrobněji vyjadřovat. "Já se k nesmyslům nechci vůbec vyjadřovat, prohlásil Ignác Hoza, bývalý rektor Univerzity T. Bati ve Zlíně
A stejně se vydřovala i mluvčí školy Andrea Kadlčíková. „Je nám to samozřejmě velmi líto, této věci se budeme věnovat, ale v tuto chvíli jsme přesvědčeni, že v určitých segmentech, v určitých oblastech je tato věc neopodstatněná.“

Vedení zlínské Univerzity Tomáše Bati se v celé záležitosti také postavilo za svého kvestora Alexandera Černého. Je přesvědčeno, že se na vzniku kauzy nijak nepodílel. Tvrdí, že ji způsobilo neprofesionální rozhodnutí bývalého rektora Ignáce Hozy a bývalého děkana Fakulty logistiky a krizového řízení Vladimíra Mrkvičky.