Varnsdorfský starosta o hlas unikl odvolání

Varnsdorf – Jediný hlas dělil od odvolání starostu Varnsdorfu na Děčínsku Martina Louku (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst). Jeho setrvání podpořilo 11 z 21 zastupitelů města, zůstávají i oba místostarostové Karel Dubský (ODS) a Josef Poláček (ODS). Ve Šluknovském výběžku šlo o druhý pokus o výměnu vedení města, před týdnem se zastupitelé pokusili neúspěšně odvolat vedení nedalekého Rumburku, odvolali ale jen jednoho z místostarostů.

Zařazení tohoto bodu na program zasedání navrhl městský zastupitel a krajský radní Petr Jakubec (ČSSD), návrh prošel o jediný hlas. Stejný požadavek na odchod vedení města vyjádřili i signatáři petice, kterou podepsalo necelých 600 lidí z asi 16 tisíc obyvatel Varnsdorfu. Petici začali místní sepisovat v září, viní vedení města z neutěšené situace v regionu a problémů se sociálně slabými. Koncem srpna napjatá situace vyvrcholila masovými protesty stovek lidí v ulicích města. Původně protiromské protesty se ale v říjnu změnily v protesty proti vedení města.

V komunálních volbách v říjnu roku 2010 získaly shodně nejvíc mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu ODS a ČSSD, každá strana má pět zastupitelů. Čtyři mandáty získala KSČM, tři koalice KDU-ČSL a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí (HNHRM) a po jednom zastupiteli mají TOP 09, Suverenita, Věci veřejné a Strana zdraví, sportu a prosperity. Radnici dosud vedla koalice vedená ODS a HNHRM, v opozici i přes volební úspěch zůstala ČSSD.

Odvolání se nepodařilo ani v Rumburku

Varnsdorfští zastupitelé za ČSSD se nejspíš inspirovali v nedalekém Rumburku, kde zastupitelstvo minulý týden odvolalo místostarostu Ladislava Pokorného (ČSSD). Vyzval k odchodu svého kolegu Darka Švába (ČSSD), který podle něj manipuloval veřejnými zakázkami a způsobil, že se město dostalo do problémů se zákonem. Šváb ale hlasování o důvěře na rozdíl od něj ustál, stejně jako starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Napětí ve Šluknovském výběžku se vyhrotilo v srpnu po několika napadeních, z nichž místní viní Romy. Obyvatelé Varnsdorfu kvůli situaci v regionu několik měsíců pravidelně demonstrují, na akcích se ale podle policie snaží zviditelnit i extremistická hnutí. Policie musela proti pochodu 10. září použít i vodní dělo a jízdní policisty.