Zdražení MHD se nevyhnou Budějovice ani Tábor

Tábor/České Budějovice – Ani největší jihočeská města se nevyhnou celorepublikové vlně zdražování MHD. V táborské aglomeraci se v příštím roce zvýší jízdné tak, že některé lístky budou dražší než odpovídající jízdenky v krajském městě. Bude tomu tak přesto, že i České Budějovice zdraží ceny některých lístků. Přesto nemusí být budějovičtí cestující nespokojeni, protože se do ulic opět vrátí noční linky.

Důvodů ke zdražení má dopravní společnost Comett Plus, která provozuje MHD pokrývající Tábor, Sezimovo Ústí a Planou nad Lužnicí, celou řadu. Vedle zvýšení DPH a růstu cen pohonných hmot je to také úbytek cestujících nebo fakt, že firma nezískala očekávanou dotaci na nákup vozů poháněných stlačeným zemním plynem. Alternativou ke zdražení jízdenek mohlo být zvýšení příspěvku od radnice, který dnes dosahuje 36 milionů korun za rok. „Pokud by nedošlo ke zvýšení tarifů, ztráta by se prohloubila zhruba o 6 milionů,“ přiblížil Petr Pistulka z Comett Plus. To je pro město příliš vysoká částka, a tak budou muset hlouběji do kapsy sáhnout cestující.

Táborská MHD, která pokrývá také Sezimovo Ústí a Planou nad Lužnicí, bude v příštím roce dražší ve všech ohledech. Základní 18minutová jízdenka zdraží z 12 na 14 korun, lístek umožňující hodinovou jízdu bude stát místo 14 korun už 16 korun a celodenní jízdenka podraží ze stávajících 40 korun o desetikorunu.

Plánované zdražení jízdného
Zdroj: ČT24

Obyvatelé táborsko-ústecko-planského souměstí tak zaplatí za jízdenky stejně nebo i víc než cestující v českobudějovické MHD, přestože i v krajském městě se bude zdražovat. Základní 20minutová jízdenka bude stát 13 korun místo dnešních 12 korun, zdraží také celodenní lístek, za který nově cestující zaplatí 50 korun. Dražší bude také SMS jízdenka a předplatní kupony. Podle Slavoje Dolejše z českobudějovického dopravního podniku bude zejména drobné zdražení 20minutové jízdenky znamenat zásadní zvýšení tržeb. „Lidé si nekupují časové kupony – jako v minulosti –, ale využívají jednotlivé jízdné,“ vysvětlil Dolejš.

Českobudějovický hejtman Juraj Thoma ovšem zdůraznil, že zdražení má jedinou motivaci – vzrůst DPH. Průběžné ztráty, které dopravnímu podniku provozováním MHD vznikají, je město schopno proplácet. Město dokonce napřesrok zaplatí více, protože opět objedná standardní provoz dvou nočních linek, které magistrát v minulých dvou letech postupně omezil a zbylé spoje jezdily za zvýšené jízdné.