Ostravské ghetto ohrožuje žloutenka

Ostrava - Zvýšený počet nemocných žloutenkou typu A řeší hygienici v oblasti takzvaného Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Od července tam evidují už 33 případů nemoci špinavých rukou. Krajští hygienici proto začali očkovat děti z místní základní školy. Podle odborníků se ale nejedná o náhlý výskyt. Krajská hygienická stanice už problémovou situaci monitoruje dlouhodobě.

Ghetto v zadním Přívoze čítá osm domů, v nichž bydlí převážně Romové. Už v loňském roce tam hygienici řešili 20 případů žloutenky, kvůli letošním dalším 33 nemocným je pod lékařským dohledem 140 zdejších obyvatel a tři jsou stále v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice. „V současnosti evidujeme zvýšený výskyt žloutenky typu A, které se také říká nemoc špinavých rukou. Výskyt je hlavně u osob nižších sociálních vrstev a momentálně máme hospitalizovány tři pacienty,“ uvedl mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný.

„Myslím, že je možno říci, že v žádném případě se nejedná o náhlý výskyt. Je to dlouhodobý problém, přenáší se to kontaktem v rodinách. Dokonce došlo k situaci, kdy žena zajišťovala stravování pro děti z okolních rodin a v rámci toho je nakazila,“ řekl Radim Mudra z Krajské hygienické stanice Ostrava.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Krajští hygienici kvůli výskytu žloutenky typu A v oblasti začali očkovat děti i z místní základní školy. „Samozřejmě automaticky jsou očkovány osoby, u kterých nejsou zjišťovány protilátky v krvi,“ potvrdil Radim Mudra. Hygienici věří, že očkováním se podaří šíření nemoci zabránit. Kvůli podobným problémům nařídil v létě krajský hygienik preventivní očkování obyvatel ubytoven v Karviné. Moravskoslezský kraj byl totiž v loňském roce druhý v počtu onemocnění žloutenkou.