Ani třetí volby v Karlově Studánce nebudou bez komplikací

Karlova Studánka - Karlova Studánka se chystá na třetí komunální volby. Ty předchozí zrušil soud. V obci se vždy přihlásili k pobytu noví lidé, kteří pak změnili výsledky voleb. Starosta tomu chce tentokrát zabránit, proto vyškrtl ze seznamu voličů 47 lidí. V obci se údajně chystá další trestní oznámení. Opakované volby do obecního zastupitelstva se uskuteční tuto sobotu od 7 do 22 hodin. Po úpravě seznamu voličů je nyní oprávněno volit 165 občanů.

Oficiálně v obci žijí, volit ale nebudou. Starosta Karlovy Studánky je ze seznamu voličů nechal vyškrtnout. Více než tři desítky z nich bydlí v hotelu Džbán, podle starosty nejsou místní a přišli sem jen proto, aby změnili výsledky voleb. „Nevidím jediný důvod, proč bych neměl jít k volbám, nejsem žádný druhořadý občan,“ rozčiluje se jeden z nich, Michal Perout. Ostatní s ním souhlasí.

„Jsme přesvědčeni o tom, že se v obci nezdržují a že se tady na našem životě nepodílejí,“ tvrdí ale starosta obce Roman Reichl. Nechce, aby se opakoval scénář posledních voleb. Tehdy si krátce před volbami nahlásily trvalý pobyt asi tři desítky lidí v hotelu Džbán. „Přistoupili jsme na vyškrtání z důvodu minulé manipulace voleb, které proběhly v loňském roce na podzim,“ potvrdil starosta.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Přihlášení nových občanů měl zorganizovat jeden z volebních kandidátů, Ludvík Zifčák. Ten tvrdí, že nejde o snahu získat voliče, ale o vyslyšení proseb obyvatel Bruntálska, kteří v obci chtějí bydlet. „Já to považuji za diskriminaci za prvé těch lidí, a za druhé Sdružení Prosperita, které je druhým nejsilnějším sdružením v Karlově Studánce,“ rozčiluje se Zifčák. „Podali jsme už trestní oznámení na starostu obce, stížnost pro narušování voleb a podáváme také námitku ke krajskému soudu, aby volby zastavil,“ dodal.